Hrvatska policija jučer je uhitila četvoricu hrvatskih državljana – 60-godišnjaka, 43-godišnjaka i dvojicu 48-godišnjaka – osumnjičenih za krađu nakita milijunske vrijednosti u siječnju ove godine u Veneciji, priopćio je MUP. Radi se o državljaninu Hrvatske i BiH Vinku Tomiću (60) te hrvatskim državljanima Želimiru Grbavecu (48), Zvonku Grgiću (43) i Vladimiru Đurkinu (48).

Kako se doznaje, policija je uhvatila i petog člana skupine, državljanina Srbije Gorana Perovića (54), dok se za šestim članom i dalje traga. Petorici uhićenih danas je određen ekstradicijski pritvor, piše Index.hr.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palači na izložbi pod nazivom “Blaga mogula i maharadža”. Ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milijun dolara te broš od platine i rubina u vrijednosti od preko 2 milijuna dolara.

Razotkrio ga prsten

Mozak pljačke bio je 60-godišnji Vinko Tomić. On je državljanin Hrvatske i BiH, a u međunarodnim policijskim krugovima povezuju ga s brojnim spektakularnim pljačkama diljem svijeta – u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Švicarskoj i Monaku, od kojih je svaka teška po nekoliko milijuna dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švicarska, također zbog krađe nakita vrijednog 8 milijuna švicarskih franaka.

Talijanska policija otkrila je na konferenciji za medije kako je Tomić razotkriven zahvaljujući fotografijama koje je objavljivao na Facebooku. Naime, na tim fotografijama na ruci ima prsten koji odgovara prstenu koji je na ruci imao lopov iz Duždeve palače.

Dva propala pokušaja pljačke

Istraga je otkrila da je grupa čak tri puta pokušala izvesti pljačku. Prvi put to se dogodilo 30. prosinca 2017. godine. Tada je zaštitar uočio da se sumnjivo ponašaju te je sve posjetitelje udaljio od vitrina.

Drugi put je grupa pokušala izvesti pljačku 2. siječnja 2018., ali nije uspjela jer su je ostali posjetitelji stalno ometali.

Treći put, samo dan kasnije, uspjeli su u svom naumu. Pljačku su izveli u svega 30 sekundi, javlja Index.hr.

Kako je priopćila policija, imali su i pomagačicu – zaposlenicu Duždeve palače u kojoj je izvedena pljačka.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime