Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović govorio je za RTL o stanju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata nije bilo novozaraženih od koronavirusa.

“Ova nula je prije svega odlična jer prvi put nakon 89 dana nemamo novozaražene. Zahvalio bih se svima, od struke, građana do medija. Ali, naravno, ovo još uvijek nije vrijeme za proglasiti kraj”, rekao je Božinović.

Kaže kako će o kraju epidemije odlučiti struka.

“Nismo otok, vidi se što se događa na globalnoj razini. Zadnjih dana se u svijetu ruše rekordi po broju novooboljelih. Mi smo imali uspješne mjere i njihovu provedbu, zbog čega se Hrvatska otvara, ali mjere još uvijek stoje”, kaže.

Još se ne zna kako ćemo na birališta

Granice su otvorene, a gužve su sve veće.

“Online obrazac je već dao rezultat i iz EU je ušlo oko 7500 ljudi, od čega više od polovice su Slovenci. Radi se i na jednoj dobrovoljnoj aplikaciji, pomoću koje će stranci sami ostavljati osobne podatke prije dolaska, kako bi se ubrzao proces u slučaju nekih zaraza, kontakata”, kaže Božinović.

Komentirao je i situaciju s izborima – još uvijek nije poznato kako ćemo na birališta.

“Državno izborno povjerenstvo stupilo je u kontakt s HZJZ-om i napravit će se posebne preporuke. Očekujem da će se sve usuglasiti u razumnom roku. Struka ima svoju logiku i upoznaju se s tijekom izbornog procesa. Sve ovisi o tome hoćemo li ovu situaciju držati pod kontrolom. Moguće je imati neko žarište pa ćemo se morati nositi s tim”, zaključuje Božinović za RTL.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime