Božićna zvijezda jedan je od omiljenih blagdanskih ukrasa u mnogim domovima, ali i zahtjevan cvijet s čijim se potrebama mnogi ne uspiju izboriti, pa svake godine kupuje novi primjerak.

Stoga u nastavku pročitaj nekoliko savjeta uz koje će ovaj cvijet biti u punom cvatu i sljedećeg Božića.

Ovaj cvijet inače potječe iz toplijih krajeva u ekvatorskom pojasu pa iz toga razloga voli toplinu. Nakon kupnje božićne zvijezde svakako pripazi da je ne čuvaš dulje vrijeme u hladnom autu. S druge strane, previsoka temperatura također nije poželjna pa je nemoj držati tik do radijatora. Ne smije se držati na mračnom mjestu, a ni na direktnom suncu. Botaničari savjetuju kako ova biljka nikako ne smije biti na propuhu, odnosno ne podnosi ni nagle promjene temperature. Idealna temperatura je ona između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva, piše miss7zdrava.

Pripazi na zalijevanje

Previše zalijevanja će vrlo brzo uništiti biljku. Tek kada se zemlja u tegli potpuno osuši, potrebno ju je zalijati. Isto tako, cvjećari preporučuju da se zalijeva odozdo, tako da se u podmetač ulije voda koja će prekriti površinu istog. U pravilu bi zalijevanje trebalo obaviti jednom do dva puta tjedno. Također, preporuka je da se jednom mjesečno zalije s tekućim gnojivom.

Na proljeće skrati izdankeIako je teško osigurati optimalne uvjete za uzgoj ovog sobnog bilja, važno je imati na umu da se promjenom godišnjih doba mijenja i način održavanja. Tako je u ožujku potrebno postupno smanjiti zalijevanje. Zatim nakon što biljci otpadnu listovi, a stabljike se u potpunosti posuše, nove izdanke skrati na 10 cm visine. Početkom ili sredinom svibnja možeš ponovno početi normalno zalijevati, odnosno održavati zemlju vlažnom, a bit će potrebna i primjena tekućeg gnojiva. Kada počinju ponovno nicati novi izdanci, slobodno ih skrati.

Kada noći zatople iznad  12ºC možete ju držati i na balkonu ili terasi. Nemojte nikako zaboraviti redovito, ali ne pretjerano zalijevanje, tako da zemlja bude uvijek lagano vlažna. Možete je redovito i dohranjivati formulom za cvjetajuće sobne biljke, svaka dva tjedna sve dok biljka ponovno ne počne dobivati crvene listove, odnosno pripremati se za cvatnju. Tada prestanite s dohranjivanjem no nastavite redovito zalijevati biljku.

Pazite na nju u jesen

U jesen, od 10. do 20. listopada, kada se skrate dani i smanji dnevna svjetlost, pripazi da božićna zvijezda ima dovoljno svjetla, ali i da temperatura prostora bude minimalno 15 stupnjeva.

Ključni dio održavanja božićne zvijezde nastupa na jesen. Da bi procvala, potrebno joj je 10 sati svjetlosti i 14 sati mraka. Stoga se početkom listopada božićna zvijezda stavlja u mračan prostor bez ikakvog izvora svjetlosti. Odnosno, u potpunom mraku treba provesti sate od ranog poslijepodneva do kasnog jutra sljedećeg dana. Jedino u takvim uvjetima počet će cvjetati, odnosno razvijati lijepe cvjetne listove u kojima ćete uživati sljedećeg Božića.

Tijekom cijele godine ovu je sobnu biljku potrebno imati na oku i pratiti ima li kakvih promjena – ako listovi počnu žutiti, otpadati i sušiti se to je znak da je u prostoriji premračno, pretoplo ili presuho. Uvene li cijela biljka za to je kriv propuh ili prehladna prostorija. Postanu li listovi ljepljivi, znači da su ih napali kukci pa treba posegnuti za nekim od insekticida, a ako su listovi srebrno prošarani, uništite ih jer su zaraženi virusom srebrenja.

Uz primjenu ovih savjeta, tvoja božićna zvijezda mogla bi zablistati i sljedećeg BožićaKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime