Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u petak da se provode napori u pronalasku kontakata osoba zaraženih koronavirusom koje su povezane sa slučajem Specijalne ortopedske bolnice u Biogradu, ističući da ta situacija neće dovesti do poremećaja u pružanju zdravstvene usluge.

Zadarski stožer civilne zaštite izvijestio je da je u toj županiji devet novozaraženih koronavirusom, među kojima su tri osobe pacijenti povezani sa zarazom u biogradskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju, gdje je u srijedu zaražen jedan ortoped.

Troje novozaraženih su bliski kontakti i rođaci oboljelih, a među novozaraženima je i jedan liječnik Opće bolnice Zadar.

Ministar Beroš u petak je, nakon obilaska ekspedicijskog kampa ispred zagrebačkog KB Dubrava koji je instaliran za potrebe zbrinjavanja zaraženih, izjavio kako je epidemiološka služba s područja Zadarske županije promptno reagirala na slučajeve zaraze u biogradskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju.

Bolnica u Biogradu će se dezinficirati i zbrinjavati zaražene

“U ortopedskoj bolnici u Biogradu došlo je do određene kontaminacije. Ta će se bolnica dezinficirati u cijelosti, a ubuduće će u njoj biti organiziran smještaj bolesnika pozitivnih na koronavirus”, poručio je Beroš.

Daljnji problem vidi u tome što se kontakti pozitivnih osoba nalaze u Općoj bolnici Zadar, poglavito na Odjelu radiologije.“Ravnatelj zadarske bolnice izvijestio me da će se dezinficirati ti prostori, uvesti smjenski rad, a da do nekog većeg poremećaja u pružanju zdravstvene zaštite u Općoj bolnici Zadar neće doći”, kazao je i dodao da epidemiološke službe brzo reagiraju, pronalaze kontakte i adekvatno postupaju.

Beroš je izvijestio i kako će tijekom dana iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević” u Zadar biti upućeni reagensi, kako bi se i u zadarskoj bolnici moglo provoditi testiranja na koronavirus.

Ministar je naglasio kako ekspedicijski kamp HV-a ima potpuno novu funkcionalnost, jer je brzom akcijom instaliran plinovod koji iz KB Dubrava do svih šatora vodi plin i tako omogućava adekvatnu potporu budućim bolesnicima.

Ustvrdio je da novi sigurnosni tamponi u KB Dubrava osiguravaju adekvatnu zaštitu od kolanja virusa i prema zdravstvenim djelatnicima i prema bolesnicima, navodeći da u šatorima u sklopu kampa još nema oboljelih.

Situacija sa zaštitnom opremom trenutno je dobra, ali se troši

Beroš je kazao kako je situacija sa medicinskom zaštitnom opremom u ovom trenutku dobra, ali da se njihova količina troši, s obzirom da svaki bolesnik zahtijeva 40-ak kompleta opreme dnevno.

“To je problem na određeni način, no u Ministarstvu gospodarstva rade se veliki napori da oprema stigne, plaćeni su značajni predujmovi, a nadam se da će oprema iz Kine kroz 24 do 48 sati doći u Hrvatsku”, istaknuo je.

Ravnatelj KB Dubrava Srećko Marušić izvijestio je kako je u ovom trenutku u toj bolnici smješteno šestero osoba zaraženih koronavirusom.  Jedan od pacijenata je na respiratoru, ali je stabilnog općeg stanja, dok su ostali pacijenti dobrog općeg stanja.

Marušić je rekao i da bolnica u ovom trenutku ima dovoljno medicinske opreme i respiratora, ali da će u slučaju povećanja broja pacijenata trebati pomoć od drugih bolnica.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime