Bloomberg: Iako smo svi bili skeptični, rusko cjepivo Sputnik V postaje ozbiljan favorit

Jeftino je, učinkovito i prevozi se lakše od Pfizera i Moderne, pišu


Najava ruskog predsjednika Putina, u kolovozu, da je Rusija prva na svijetu odobrila cjepivo za Covid-19, prije nego što je završila sigurnosna ispitivanja, izazvala je skepticizam. No, piše Bloomberg u velikom članku o cjepivu Sputnik V, Putin će pobrati diplomatske dividende dok se Rusija nalazi u najvećem znanstvenom proboju od sovjetske ere.


Puno zemalja već je odobrilo rusko cjepivo i spremaju se za opskrbu, nakon što su recenzirani rezultati objavljeni u relevantnom medicinskom časopisu The Lancet pokazali da Sputnik V štiti od virusa s 92 posto učinkovitosti, približno kao američke i europsko, a daleko efikasnije od kineskih rivala, prenosi Telegram.

Najmanje 20 zemalja odobrilo je cjepivo, uključujući Mađarsku, članicu Europske unije, dok su ključna tržišta poput Brazila i Indije blizu odobrenja. Rusija je usmjerila interes prema tržištu Europske unije, dok se Europa bori s provedbom programa cijepljenja zbog nedostatka cjepiva.

Ime po prvom sovjetskom satelitu

U globalnoj borbi nad pandemijom koja je odnijela 2,3 milijuna života u godinu dana, utrka za cjepivom poprimila je geopolitički značaj dok vlade pokušavaju izaći iz velike socijalne i ekonomske štete uzrokovane blokadama kako bi se ograničilo širenje virusa. To Rusiji daje prednost kao jednoj od nekoliko zemalja gdje su znanstvenici stvorili učinkovitu obranu.

Odluka da se cjepivo imenuje Sputnik V po prvom lansiranom svjetskom satelitu 1957.godine samo je naglasilo značaj koji Moskva daje postignuću. Časopis The Lancet piše da je cjepivo učinkovito 91.6 posto. Kirill Dmitrev, glavni direktor Ruskog fonda za izravna ulaganja kazao je da je ovaj trenutak prekretnica.

Gvineja je bila prva afrička država koja je u prosincu počela koristiti Sputnik V, na čelu s Putinu bliskim predsjednik Alphom Condeom i nekoliko ministara. Očekuje se da će ove godine dobiti 1.6 milijuna doza. Zimbabve, Srednjoafrička republika i Obala bjelokosti ostali su potencijalni kupci ruskog cjepiva.Može se čuvati u hladnjaku

“Nismo u poziciji da možemo reći ne bilo kojem cjepivu. Odlučili smo se za Pfizer ali gledamo i druga”kazao je profesor Joseph Benie, voditelj Nacionalnog instituta za javnu higijenu iz Obale bjelokosti, “Sada je hitno započeti cijepljenje.”

Sputnik V se može čuvati u običnom hladnjaku, što olakšava transport i distribuciju u siromašnim i vrućim zemljama. Dvadeset dolara za obje doze je jeftinije nego većina zapadnih alternativa. Nešto je skuplje od Astra Zenece, ali je učinkovitije.Za neke nacije poput Irana, koji je prošlog tjedna primio seriju od 2 milijuna doza, Rusija nudi bolju političku alternativu od zapadnih dobavljača. Ali i zemlje tradicionalno bliske Americi, kao Ujedinjeni Arapski Emirati, odobrili su upotrebu ruskog cjepiva.

Besplatne doze za stanovnike Rusije

Iako je prerano za procjenu političkih poena za Vladimira Putina, cjepivo je itekako utjecalo na sliku Rusije nakon godina međunarodne osude zbog miješanja u izbore i uklanjanja političkih protivnika u zemlji i inozemstvu. Državna televizija opširno izvještava o isporukama cjepiva drugim zemljama.

Uspjeh Sputnika V neće promijeniti neprijateljstvo prema Putinu među zapadnim vladama, iako bi geopolitički utjecaj Rusije mogao ojačati u zemljama Latinske Amerike.

Svi proizvođači cjepiva suočavaju se s ograničenjima u proizvodnji jer potražnja daleko nadmašuje ponudu. Rusija je obećala besplatne doze za sve svoje stanovnike, a započela je prošle godine s proizvodnjom u Indiji, Južnoj Koreji i Brazilu.

Skepsa nakon Putinove najave

Ovaj tjedan se saznalo da je bliski saveznik Erdogana potpisao sporazum o proizvodnji Sputnika V u Turskoj, iako su Turci dogovorili kupnju 50 milijuna doza kineskog cjepiva i 4.5 milijuna doza Pfizer/BioNTecha.

Unatoč uspjehu, domaća ruska potražnja ostaje mlaka vođena sumnjom javnosti u vlast. Predsjednik Putin potaknuo je skepticizam u prosincu kada je rekao da čeka na cijepljenje dok ne bude odobreno za ljude njegove dobi.

Još uvijek nije rekao je li cijepljen, ali neke nacije ne čekaju da to saznaju. Meksički predsjednik je krajem siječnja zahvalio “iskreno privrženom” Putinu na obećanih 25 milijuna doza u sljedeća dva mjeseca. Tri dana kasnije, bolivijski predsjednik Luis Arce osobno je preuzeo paket na aerodromu La Paz.

Brazil će uskoro odobriti

Latinska Amerika pokazala se kao plodan teritorij. Argentina koje se borila da nabavi cjepivo započela je program masovnog cijepljenja nakon što je u siječnju dobila više od pola milijuna doza Sputnika V. Pridružili su joj se Nikaragva, Paragvaj i Venezuela.

U Brazilu, najvećem tržištu u regiji, donesena je odluka o ukidanju zahtjeva za rezultatima testiranja treće faze, zbog hitne upotrebe pa će rusko cjepivo uskoro biti odobreno.

Vodeće mjesto u cijepljenju u Aziji zadržava Kina iako je cjepivo učinkovito 50 posto. Samo nekoliko zemalja, kao Filipini, odlučilo se za rusko cjepivo.

Njemačka želi ubrzati proces

Kineski znanstvenici, piše Bloomberg, sada se mogu udružiti s Rusijom. Ruski fond za izravna ulaganja RDIF je postigao preliminarni dogovor za testiranje kombiniranog režima cijepljenja sa Sputnikom V i kineskim CanSino Biologics kako bi se povećala učinkovitost.

Rusija je zatražila do europskih regulatora da razmotre zahtjev za odobrenje Sputnika V., nakon što je Njemačka obećala pomoći u ubrzanju procesa, prenosi Telegram.

Budući da se najviši dužnosnici EU još uvijek trude oko sporog uvođenja cjepiva, njemačka kancelarka Angela Merkel, izjavila je prošli tjedan da bi rusko cjepivo moglo biti korišteno u Uniji kada ga odobri Europska agencija za lijekove.

Čestitke šefa vanjske politike EU

Mađarska je već dala hitno odobrenje, potpisavši ugovor za 2 milijuna doza, a prvih 40.000 dobili su prošli tjedan. “Cjepivo ne može biti političko pitanje” kazao je Viktor Orban, “ birati između zapadnih i istočnih cjepiva možete jedino kada ih ima dovoljno.”

“Europsko odobrenje može trajati mjesecima zbog potrebe za podnošenjem detaljnih podataka” kazao je glavni urednik The Lanceta Richard Horton za Bloomberg. “Rusko cjepivo će stići ali ne brzo.”

Šef vanjske politike EU, Joseph Borrell čestitao je Rusima na razvoju Sputnika V. “To su dobre vijesti za cijelo čovječanstvo” rekao je Borrell “ jer to znači da nam je na raspolaganju više alata za suočavanje s pandemijom.”

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime