“Mala Gospa, velika zima”, pučka je meteorološka izreka koja je danas, na spomenuti blagdan, doživjela pravi fijasko. Naime, kada se pogledaju najviše dnevne temperature zraka u utorak u Dalmaciji, vidi se da su u većini predjela one bile iznad vrućih 30°C, a Metković je čak zabilježio vrlo vrućih 35°C.

Vrlo vrući dani u rujnu u Dalmaciji nisu česti, a u mnogim predjelima nisu se nikada ni dogodili. Primjerice, apsolutni rujanski maksimum u Splitu iznosi 34,9°C, što se dogodilo 8. rujna 1946. Vrlo vrući dani zabilježeni su u Šibeniku, Pločama, Makarskoj i Komiži, ali te su situacije iznimno rijetke.

Prema podacima DHMZ-a, 32°C je u utorak izmjereno u Pločama, Dubrovniku, Šibeniku i Kaštel Štafiliću.

Najviše dnevne temperature zraka u utorak, 8.9.2020. (Pljusak.com)

Nakon duže vremena, na dijelu obale i otoka srednje i južne Dalmacija dogodila se vrlo topla večer. Primjerice, u 23 sata u Splitu i Omišu je 26°C, a najtoplije je na dijelu dubrovačkog primorja gdje su temperature od 27 do čak 29°C.

Od četvrtka bi moglo biti 2 do 3°C toplije u odnosu na utorak, što znači da bi neki apsolutni rujanski temperaturni rekordi mogli biti “ugroženi”. Zanimljivo, sunčano i vruće vrijeme nastavit će se i sljedeći tjedan.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime