Blaženko Boban na požarištu poslao apel: Moramo svi raditi na prevenciji požara, olako se ugrožavaju životi i imovina!

"Izražavam veliku zahvalnost svim vatrogascima koji sudjeluju u požaru, zaista su učinili velik posao"

U nedjelju popodne novoizabrani župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban, posjetio je veliki požar koji gori na obroncima Biokova.


Naglasio je da su požari velik problem i da dovode vatrogasce i stanovništvo u opasnot.

– Sa zapovjednikom Draženom Glavinom i pročelnikom Damirom Gabrićem obišao sam požarište. Zatekli smo oko 300 vatrogasaca. Trenutno nema otvorenog plamena, no snage će očito morati ostati dugo na terenu kako bi se saniralo požarište. Vjetar mijenja smjerova i to otežava stvar. Kanaderi su u popodnevnim satima dosta pomogli.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/vatrogasciheroji/videos/767257786767859/” bottom=”30″]

Velika zahvalnost vatrogascima

Izražavam veliku zahvalnost svim vatrogascima koji sudjeluju u požaru, zaista su učinili velik posao. Vidimo da su požari zahvatili velik dio Europe. Ovdje, hvala Bogu, nije bilo ni ljudskih žrtava ni materijalne štete. Nešto je maslina izgorjelo i jedno krovište.

Zahvaljujem svim ljudima iz Podgore koji su u gašenju sudjelovali od ranih jutarnjim sati.


Ovom prilikom želim poslati apel stanovnicima Splitsko-dalmatinske županije. Vodimo računa o tome da moramo sve napraviti da ne izazovemo nove požare. Nekada se dogode iz nehata, ali i to moramo svesti na najmanju moguću razinu da bi zaštitili ljudske živite i imovinu. Požari uništavaju i prirodu, danas je stradao dio Parka prirode Biokovo. Ružne su slike bile jutros kada su se turisti morali evakuirati iz nekih hotela i apartmana, zašto da nose takve slike iz Hrvatske? Još jednom ljudski molim sve građane da vodimo računa o tome, a osobito u turističkoj sezoni kada nas posjećuje velik broj stranih gostiju.

Boban nam je komentirao kazne prema krivcima za požare.Ako požare podmeću piromani, kazne su blage

– Policija istražuje ovaj i druge požare. Znam da ih se većina dogodi iz nehata, ali onda kada ih izazovu piromani, zaista smatram da su kazne preblage. – kazao nam je Blaženko Boban.

Glavnina: Stanje zadovoljavajuće

Glavni zapovjednik Vatrogasna zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Dražen Glavina, opisao nam je stanje na požarištu ove večeri:

– Stanje je sada prilično zadovoljavajuće. Provukli smo pruge gdje god da smo mogli. Imamo oko 20 kilometara pruge na požaru. Vjetar je popodne bio pojačao i nadamo se da neće stvarati probleme ove noći. Izdimljavanja su i dalje intenzivna. Trenutno se požarište sanira. Čim pojača vjetar postoji opasnost da se pojavi otvoreni plamen.

Na terenu je i dalje oko 300 vatrogasaca, broj im nismo smanjivali. Kanadere smo povukli kada je tramontana pojačala. Ljudi su nam jako iscrpljeni, dali su velik napor. U ponedjeljak ćemo ponovno pozvati kanadere bude li potrebno.

Izgorjelo oko 250 hektara. Ujutro ćemo izračunati točnu površinu. U Parku prirode izgorjelo je oko 25 hektara – kazao nam je Glavina.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/andrej.torca/videos/1436333196442629/” bottom=”30″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0