Blago klupske povijesti: Na Poljudu predstavljena knjiga “Sve Hajdukove titule i kupovi”

Na Poljudu je predstavljena knjiga klupskog kroničara Jurice Gizdića,

U povodu obilježavanja 90. godina osvajanja prve titule prvaka države (1927.), 50. godina prvog nacionalnog kupa (1967.) i 25. godina prve titula prvaka neovisne Republike Hrvatske (1992.). javnosti je danas u prepunoj kino dvorani poljudskog stadiona  pod naslovom ”Sve Hajdukove titule i kupovi”. Prezentacija je okupila brojnu Hajdukovu obitelj, nogometaše, trenere i djelatnike svih generacija koji su došli pozdraviti jednu od rijetkih knjiga koja je nedostajala u klupskoj knjižnici.


Hajduk je oduvijek po mnogočemu bio preteča, a sada tome može pripisati i da je jedan od rijetkih, ako ne i jedini klub, koji je u knjizi objedinio sve osvojene naslove prvaka i osvajača kupa svih svojih uzrasta u povijesti…

– Želja mi je bila da moja jubilarna sedamdeseta sportska knjiga bude posvećena Hajduku, mojoj najvećoj životnoj ljubavi. Hvala čelnicima Kluba što su odmah prihvatili moju ideju, Anti Biliću na pomoći, suradnicima, Miji Grabovcu... Knjiga je nastala kao timski rad mnogih generacija kluba. Ovo mi je svakako bila jedna od najtežih knjiga zbog kompleksne tematike. Ona je odraz zajedništva svih generacija kluba – rekao je Gizdić.

Predsjednik Uprave HNK Hajduk Ivan Kos, autor predgovora knjige, istaknuo je:

– Sve što nije zapisano, nije povijest. Srećom, imamo našeg kroničara koji prati te detalje i upisuje velike rezultate i stvara baštinu Hajduka, najvećeg kluba s ovih prostora i šire. Nećemo stati na brojci od 108 trofeja, nego ćemo nastaviti raditi da ih osvojimo još. Ponosan sam što vam mogu predstaviti Juričinu jubilarnu 70. sportsku knjigu. Neka i stota dođe vrlo brzo!

– Mnogi nogometaši, među kojima i velikani hrvatskoga nogometa, reprezentativci, aktivni ili oni koji su već zaključili uspješne karijere, a koji nisu imali tu mogućnost dočekati službeni nastup za seniorsku momčad, unutar korica ove knjige pronaći će svoje ime i fotografiju te time i na simboličan način dokazati status člana najuže obitelji našega Kluba. Željeli smo od zaborava otrgnuti činjenicu da i rezultati u mlađim uzrastima čine klupsku povijest. Sve je to vrijedna Hajdukova sportska baština na koju je Klub izuzetno ponosan, neovisno o kojemu se uzrastu radi – kazao je glavni i odgovorni urednik knjige Ante Bilić, ujedno i voditelj Odjela za odnose s javnošću HNK Hajduk.


– Knjiga je bogatstvo i zaslužuje počasno mjesto u Hajdukovoj zbirci i na policama onih koji su ispisivali njegovu povijest. Na 128 stranica knjige otisnut je povijesni žig svih Hajdukovih trofejnih momčadi. Vjerujem da će knjiga premašiti početnu nakladu od 500 primjeraka – izjavio je promotor knjige Mijo Grabovac.

Iz Tuzle je na predstavljanje stigao i legendarni Hajdukov vratar Rizah Mešković.– Sretan sam i ponosan što sam dio Hajduka i njegove povijesti. Mi smo prolazni, a budimo sretni što je sve zapisano u knjizi. Poželjet ću da sljedeće generacije kluba opterete Juricu da napravi novu knjigu.

U ime veterana se okupljenima obratio Zlatko Vujović.

– Prošlo je dugo vremena od kada smo počeli ispred Stare murve. Ovo je spomenar na sve Hajdukove uspjehe u povijesti. Nitko od igrača ne bi smio zaboraviti gdje smo počeli i gdje nas srce vuče, piše Hajduk.hr 

Predsjednik Kos je prvi primjerak knjige uručio treneru generacije koja je 1992. osvojila prvi naslov prvaka Hrvatske Stanku Poklepoviću, a drugi je u ime Petra Nadoveze preuzeo Zvonko Bego, zamjenika kapetana momčadi koja je 1967. osvojila prvi Kup Jugoslavije. Članovi Nadzornog odbora Kluba Nikica Krnić, Marko Erceg i Antonio Kuzmanić također su uručili knjige hajdukovcima iz najstarijih generacija Tonću Baranoviću, Željku Borovčiću Kuriru i Bogdanu Kragiću.

U povodu navedenih klupskih jubileja, bivši nogometaši Kluba Zvonko Bego, Bogdan Kragić i Stjepan Jukić Peladić danas su zajedno sa zamjenikom predsjednika Nadzornog odbora kluba Nikicom Krnićem, na groblju Lovrinac položili cvijeće na grobove trenera i kapetana momčadi šampionske 1927., Luke Kaliterne i Vinka Radića, te kapetana momčadi koja je osvojila prvi kup 1967., Vinka Cuzzija.

Knjiga se već od danas može kupiti u Hajdukovom Fan shopu, a cijena iznosi 100 kuna.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0