Tužne vijesti dolaze iz Centra za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli na Cresu. Kako je objavljeno na njihovim stranicama, Bjeloglavi sup Perun, pušten iz Oporavilišta na slobodu 17. rujna 2018. godine., vrlo izgledno da je odstrijeljen prije nekoliko dana u Crnoj Gori.

Naime, nakon puštanja, sup je provodio vrijeme „češljajući“ Kvarnerske otoke Cres, Lošinj, Krk, Plavnik, Prvić, Sveti Grgur i Rab, često posjećujući poznata gnijezdilišta supova na otočnim liticama.

– U društvu našeg drugog supa Jadrana, krenuo je put juga preko otoka Paga, i dalje uz dalmatinsku obalu te se zaustavio kod solane Ulcinj u Crnoj Gori. Lokacija njegova zaustavljanja zabrinula nas je obzirom da je područje ulcinjske solane poznato po izraženom krivolovu na ptice, koji se tamo zbiva, napisali su iz Centra za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove.

Upravo zato, Udruga BIOM, s kojom aktivno surađujemo, obavijestila je kolege iz Udruge Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore kao Birdlife partnera u Crnoj gori, kako bi provjerili lokaciju bjeloglavog supa na terenu. Perun je nađen na lokaciji, te mu je u blizini ostavljena čak i hrana, kako bi smogao snage za daljnji put k jugu.

Nažalost, u sljedećem izlasku na teren, sup nije više zamijećen, a i GPS odašiljač prestao je slati podatke o kretanju ptice. Kolege iz Crne Gore pretražile su šire područje Ulcinjske solane i pronašli su perje supa i uz njega odbačenu patronu lovačke puške sačmarice, koja se koristi u lovu na ptice, zaključili su u svojoj objavi nakon ovog groznog događaja.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime