BISTE LI SE ZIMI USUDILI OKUPATI U LEDENOJ VODI? Pogledajte ovu hrabru ekipu

[FOTO+VIDEO] Ususret toplijim danima koji nam kucaju na vrata, kako bismo rezimirali ovaj serijal o zimskim kupačima upitali smo našeg prvog aktera iz ove priče da nam direktno odgovoriUsusret toplijim danima koji nam kucaju na vrata, kako bismo rezimirali ovaj serijal o zimskim kupačima upitali smo našeg prvog aktera iz ove priče da nam direktno odgovori, što ljude tjera izlaganju hladnoći – hrabrost, ludost ili nešto treće?

Biste li se ljeti bacili u vodu čija je temperatura nekoliko stupnjeva iznad nule? Ovaj čovjek to radi svakodnevno

Odgovor prenosimo u cijelosti:

– Svakako, nedvojbeno je da se pojedinci u svrhu nekakvog dokazivanja iz ludosti i hrabrosti izlažu rizicima uranjanja u hladnu vodu. No, poznavajući određene tehnike i mehanizme funkcioniranja ljudskog tijela ovaj rizičan čin može se pretvoriti u itekako koristan alat za unaprjeđenje zdravstvenih i psihofizičkih performansi ljudskog tijela.Stoga i ne čudi da je zajednička poveznica brojnih vrhunskih sportaša počevši od Christiana Ronalda, Novaka Đokovića, Floyda Mayweathera, Alistaira Overeema, Mirka Filipovića… upravo izlaganje tijela hladnoj vodi – i u tom kontekstu isključivo govorimo o poboljšavanju fizičkih performansi i oporavku tijela od napornog treninga.Ukoliko bi išli korak dalje i uz navedeno željeli unaprijediti i naš imunitet i zdravlje svakako bi to bilo moguće kroz prakticiranje vrlo jednostavne i znanstveno dokazane “Wim Hof metode”.

Ova metoda sastavljena je od tri neraskidiva segmenta – disanja, mentalnog fokusa i izlaganja hladnoći.

Nobelovu Nagradu na području fiziologije 2019. godine dobila su trojica istraživača: Will G. Kaelin, Peter J. Ratcliffe i Gree L. Semeza. Oni su ustanovili mehanizme kojima stanice u tijelu osjete manjak kisika i načinu prilagodbe tom stanju. Takvi mehanizmi pomogli su u razumijevanju tretmana bolesti kao što su anemija (smanjen broj eritrocita) i rak. Kada je tijelo suočeno s manjkom kisika, HIF proteinski kompleks se proizvodi u gotovo svim stanicama tijela. Ovaj protein ima brojne pozitivne učinke u tijelu uključujući formiranje novih krvnih žila, pojačava i djelovanje gena koji stvaraju eritropoetin, hormon koji stimulira proizvodnju prijenosnika kisika u tijelu – crvene krvne stanice.

Zašto je ovo važno?

Zato što upravo Wim Hof metoda simulira ovaj stres manjka kisika u tijelu. Vježbom disanja Wim Hof metodom podiže se alkalnost krvi što rezultira otpuštanjem kisika u tijelo i duže zadržavanje daha što dalje rezultira do drastičnog pada saturacije kisika u krvi. Ovaj kontrolirani niskooksidativni stres uzrokuje bolju ekspresiju HIF proteina i omogućuje da se njegovi benifiti iskoriste prirodnim putem.

Ujedno, ovom tehnikom disanja zapravo utreniravamo i krvožilni sustav na način da hiperventilacijom sužavamo krvne žile, te zadržavanjem daha, odnosno porastom CO₂ u krvi iste širimo. Elastičnost arterija koje će u pravodobno vrijeme grijati vitalne organe osnovni je preduvijet izlaganja tijela hladnoći.

Ulaskom u hladni medij, uz prethodno odrađenu vježbu disanja i mentalni fokus, sa sobom nosi novi niz benifita počevši od novog “treninga” krvožilnog sustava, poboljšane cirkulacije, povećanog lučenja limfocita (prve linije obrane organizma od bolesti), pa do lučenja cijelog spektra hormona – serotonina, dopamina, adrenalina, oksitocina i endorfina. Stoga i ne čudi da je kupanje u hladnom jedan od najučinkovitijih neprijatelja stresa koji je uzročnik brojnih bolesti.

Svakako valja naglasiti da usprkos jednostavnosti prakticiranja ove metode ipak je preporučljivo prethodno proći poduku od strane instruktora kojih mislim u Hrvatskoj niti nema. Najbliži kojeg poznajem je u Sloveniji – Emil Ledenko.

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime