Drugi dan za redom, izrazito vjetrovito vrijeme prevladava u cijeloj zemlji. U Dalmaciji se bilježe orkanski udari vjetra, a bura ima najjače udare u Makarskoj. Tamo je na DHMZ-ovoj postaji službeno izmjereno 169 km/h.

VEZANI SADRŽAJ:

Kako smo sinoć objavili, automatska meteorološka postaja na Svetom Juri na Biokovu zabilježila je udare do 270 km/h. Radi se o podacima koje nije verificirao klimatolog, a danas je DHMZ obavio provjeru navedenih podataka. Utvrdili su da su vrijednosti koje je postaja izmjerila nisu točni.

“Vrijeme se ponaša u skladu s najavama. Prolazak fronte u utorak (4. 2. 2020.) donio je mjestimice jače pljuskove, grmljavinu pa i tuču te većinom kratkotrajno olujan vjetar. Također su se i dijelovi gorske Hrvatske zabijelili zbog snijega. U srijedu je zapuhao olujan vjetar, u Dalmaciji već u noći, a prijepodne su i u kontinentalnoj Hrvatskoj zabilježeni olujni udari. No, u većem dijelu zemlje maksimalne brzine vjetra gotovo sigurno će biti u drugom dijelu srijede.

Od srijede ujutro zvone nam telefoni s pitanjima je li pao novi “državni” rekord brzine vjetra. Prema prikazu podataka s naše automatske postaje na Biokovu vidljivom na našim mrežnim stranicama može se uočiti da je najveći izmjereni udar vjetra izmjeren 4. veljače 2020. iza 22 h ( vrijednost je 66,8 m/s tj. 240 km/h). Na žalost (ili sreću) moramo ljubitelje meteo rekorda razočarati jer preliminarne analize upućuju na zaključak kako instrument na Biokovu, upravo zbog vremenskih (ne)prilika, ima teškoće u radu što je i očito prema zapisu grafa – prekidi tijekom mjerenja. Podatak o najvećem udaru vjetra koji trenutno možemo potvrditi za jučerašnji dan postignut je u 23:13 te iznosi 36,9 m/s tj. 133 km/h.

Podaci AMP-ova koji su vidljivi na našim mrežnim stranicama su izvorni nekontrolirani podaci. Uslijed različitih utjecaja, a naročito u ekstremnim uvjetima na planini, neke vrijednosti mogu odstupati od stvarnih, što je i navedeno ispod grafičkog prikaza. Potrebno je provesti sve stupnjeve kontrole podataka kako bi se podaci uvrstili u meteorološku bazu, jer samo podatak verificiran u skladu sa standardima Svjetske meteorološke organizacije (WMO) može se uvrstiti u službenu bazu meteoroloških podataka, a time i rekorda.” – stoji u današnjem priopćenju DKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime