BIO JE TO ZVJERSKI POHOD: Obilježena 28. godišnjica stradanja šesnaestero civila s područja Općine Promina

"Počinjen je stravičan zločin nad nedužnim civilima koji su stradali na svom kućnom pragu"


Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja žrtvama Domovinskog rata u Mratovu i Oklaju obilježena je 28. godišnjica tragičnog stradavanja šesnaestoro civila s područja Općine Promina koje su u siječnju, veljači i ožujku 1993. g. u zvjerskom pohodu u Mratovu, Puljanima i u zaseoku Krivići ubili pripadnici 75. motorizirane brigade te pripadnici Kragujevačkoga četničkog pokreta Vojvoda Vuk.


Kao izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića, počast žrtvama odao je i župan Goran Pauk, zajedno s  umirovljenim brigadirom Jozom Šerićem, izaslanikom potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja g. Tome Medveda te brigadirom Alanom Šimunićem, izaslanikom ministra obrane Republike Hrvatske g. Marija Banožića.

Uz predstavnike obitelji, žrtvama je počast odao i načelnik Općine Promina g. Tihomir Budanko sa suradnicima, kao i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra g. Ante Nazor, kazavši: „Naša je dužnost njegovati sjećanje na ne tako davnu prošlost, ponajviše u čast svih ljudi koji su izgubili živote zbog sulude ideje o Velikoj Srbiji koja je Bljeskom i Olujom poražena, ali kako smo mogli vidjeti i prije nekoliko dana, nije nestala.“

Ukupno 49 civila i 23 hrvatska branitelja prominskog kraja položili su svoje živote u Domovinskom ratu.

„Na današnji dan, 2. veljače 1993. godine, nakon akcije Maslenica, počinjen je stravičan zločin nad nedužnim civilima koji su stradali na svom kućnom pragu. Njima i svim našim žrtvama u čast, danas obilježavamo Dan sjećanja na civilne žrtve i hrvatske branitelje prominskog kraja.“, kazao je načelnik Općine Promina Tihomir Budanko.

U crkvi Gospe Čatrnjske u Lukaru služena je sveta misa koju je predvodio fra Marko Duran.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
2
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime