BEZ OPREME, BEZ ISKUSTVA Detalji o današnjem spašavanju na Dinari

HGSS-ovi spašavatelji opet upozoravaju na opasnosti koje vrebaju u planini


Završena je akcija spašavanja na području Rujine staje u Rujinom klancu iznad sela Glavaš. Jedan od dvojice planinara koji su se iz sela Glavaš uputili prema vrhu Dinare okliznuo se i kliznuo niz zaleđenu padinu pri čemu je slomio potkoljenicu.


Nesretni planinar nije bio opremljen niti je imao iskustva za penjanje na planinu u zimskim uvjetima. Njegov je kolega pozvao pomoć. Brzo je organizirana akcija spašavanja zemaljskim putem, a istodobno je zatražena pomoć helikoptera HRZ-a.

Iz podnožja su prema unesrećenom krenule ekipe gorskih spašavatelja iz Vrlike, Knina i Sinja. Ekipa letača spašavatelja je brzo poletjela helikopterom s helidroma Firule. Kako je unesrećeni bio na zaleđenom terenu moralo ga se, uz pomoć užeta iz lebdećeg helikoptera, podignuti i transportirati do podnožja planine gdje je prebačen u kabinu letjelice. Nakon toga je prebačen do helidroma Firule gdje je predan ekipi HMP.

“Ponovo upozoravamo, ne krećite na planine bez adekvatne opreme i iskustva. Planina nikome ne oprašta!” poručili su iz HGSS-a.

 

 Moja reakcija na članak je...
Vau
3
Haha
3
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
1
Grrr
4
Molim?
3Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime