Od utorka 3. prosinca u Supetruzapočinje održavanje zanimljivih edukativnih radionica namijenjenih nezaposlenima koji će od iskusnih stručnjaka iz prve ruke moći čuti o poduzetništvu, samozapošljavanju i iskustvima poslovanjau različitim branšama. Radi se o projektu “Inkubator zapošljavanja“ koji ima za cilj potaknuti i ohrabriti ljude da se aktiviraju, educiraju, da se umrežavaju te da razvojem svojih vještina i praktičnih znanja ili nađu zaposlenje ili još bolje – da sami pokrenu posao.

Cilj je kroz sedam radionica objasniti polaznicima sve izazove i trikove poduzetništva – počevši od radnog prava do poreznih obveza, osobnog brendiranja, bespovratnih potpora i slično; podijeliti savjete o tome kako uspješno pokrenuti posao, kako uspješno poslovati te ispričati iskustva poslovanja u različitim branšama.

– Dok poduzetnici često imaju priliku sudjelovati na besplatnim edukacijama organiziranima kroz strukovne komore, poduzetničke inkubatore, akceleratore ili putem mreže svojih kontakata, nezaposleni uglavnom stoje doma ili dobivaju pozive za radionice koje često sadržajno nisu ni odgovarajuće, pa time ni motivirajuće za (dugotrajno) nezaposlene. Kod nas vlada relativno malen interes za osnivanje vlastitih poslovnih subjekata, zbog negativne slike o poduzetništvu, slabo razvijene poduzetničke kulture, slabe povezanosti obrazovnih institucija i gospodarstva te činjenice da je kod nas mnogo teže registrirati tvrtku i pokrenuti poslovanje u odnosu na druge zemlje EU. Ovaj projekt ima za cilj razbiti neke loše mitove o poduzetništvu te polaznicima podijeliti mnoga korisna znanja i savjete oko samozaposlenja – rekao je autor projekta i organizator radionica Antonio Surjan – Žanko.

Važno je naglasiti da su ovako kvalitetne radionice koje unaprjeđuju tzv. meke vještine rijetke i da bi im komercijalna cijena bila velika te da nezaposleni rijetko imaju ovakve prilike ulaganja u sebe. Sve radionice vode vrhunski stručnjaci iz raznih branši.

Na radionicama mogu sudjelovati nezaposleni pripadnici ranjivih skupina, mladi do 29 godina koji su nezaposleni više od 6 mjeseci te osobe starije od 29 godina nezaposlene više od 12 mjeseci. Specifičan cilj projekta je educirati i ohrabriti žene, koje su još uvijek, pogotovo u Dalmaciji, često zaposlene samo ‘kod kuće’. Ciljana skupina su i pripadnici nacionalnih manjina.

Edukativne radionice održavaju se u Gradskoj vijećnici Grada Supetra (Vlačica 5).Sve radionice započinju u 10.30 sati. Osim online na stranici inkubator-zaposljavanja.eu, za sudjelovanje se može prijaviti i direktno dolaskom na radionicu uz predočenje osobne iskaznice. Sve informacije o projektu, predavačima, načinima prijave kao i detaljan raspored svih radionica u može se pronaći na navedenoj web stranici te na Facebook stranici ‘Inkubator zapošljavanja’.

Radionice su se već održale u Splitu i u Sinju s nekoliko desetaka polaznika, a radionica s temom Zaštita inovacija i intelektualnog vlasništva održat će sesamo jednom, za sve sudionike iz sva tri grada zajedno,u Splitu 2. prosinca  (HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE | Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri | Ulica Bana J. Jelačića 17).Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime