BEROŠ: Ni u jednom trenu Stožer nije pokazao paniku. Mobilnost smo morali smanjiti!

Kaže da se neće sad cijepiti jer ima imunitet


Ministar zdravstva Vili Beroš bio je gost Dnevnika N1 televizije.


– Sigurno nećemo tražiti neke osobe s poznatim imenima, poput Miroslav Krleža, ali imamo strategiju i principe, prvi će cjepivo dobiti stariji ljudi i oni koji su u najvećoj potrebi. Prve tranše idu u domove za starije – rekao je Beroš i dodao kako će prvo cijepljenje mediji moći prenositi uživo. No, nije htio još otkriti kada i gdje će to točno biti.

– Cijepljenje svakako predstavlja prekretnicu u borbi protiv koronavirusa. Neću reći da ćemo se vratiti u staro normalno, ali ćemo se vratiti u normalnije razdoblje. Cijepljenjem pokazujemo maksimalnu odgovornost i prema sebi i prema drugima – kazao je Beroš.

Beroš kaže da je jedan od ciljeva kampanje koja će se provoditi upravo doprijeti do onih koji su neodlučni.

– Cijepljenje će sigurno trajati dugo, najmanje do ljeta. Imamo dovoljno vremena za razviti kampanju u punom smislu. Građani dolaze nešto kasnije na red i tada će biti potrebno pojačati kampanju – ističe Beroš.

Cijepljenje liječnika i sestara

Što se tiče cijepljenja liječnika i medicinskih sestara, rekao je kako rezultati prve ankete nisu posve jasni.– Treba imati na umu da je dosta liječnika i sestara preboljelo koronu, njih 10 tisuća i s obzirom na to da oni imaju određeni imunitet, ne moraju se odmah cijepiti, mogu i odgođeno. I za građane vrijedi isto pravilo – rekao je i dodao kako će se, po njegovim saznanjima ,70 posto medicinskog osoblja iz KB Dubrave i KBC-a Zagreb cijepiti.

– Mi koji smo preboljeli bolest imamo imunitet koji traje 6 mjeseci. Skloniji sam se cijepiti nakon 6 mjeseci, a prepustiti svoje cjepivo nekome kome treba – rekao je Beroš.

Antigenski i PCR testovi

Komentirao je i trend pada zaraženih, je li to zbog mjera ili zato što se ne pribrojavaju antigenski testovi.

– U ovom trenutku struka je rekla da je PCR zlatni standard i da pribrajati ove brze antigenske nije uputno. Opterećenje zdravstvenog sustava je nešto manje i to dokazuje da je PCR testiranje ipak egzaktno. Kad je riječ o ukupnom broju, i mišljenja sam da treba ubrajati i jedne i druge. Ali i ECDC i WHO tako ne smatraju – kazao je ministar.

Što se tiče propusnica koje su od danas na snazi, Beroš je rekao:

– Mislim da niti u jednom trenutku Stožer nije pokazao paniku. Mi nismo imali druge mogućnosti, ako ćemo biti promišljeni, racionalni i stručni nego smanjiti mobilnost populacije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime