Beroš: Građani će se početi cijepiti tijekom proljeća, ali moguća su iznenađenja

"Zdravstveni sustav kasni 2 do 3 tjedna za padom broja zaraženih kada će se osjetiti manji pritisak. Broj zaprimljenih zadnjih dana je malo manji, ali nije riječ o velikim brojevima, oko 10 manje novozaprimljenih"


Ministar zdravstva Vili Beroš u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada govorio je o važnosti cjepiva protiv koronavirusa, te planovima za cijepljenje građana.


“Cijepljenje je daleko najefikasnija javnozdravstvena mjera u povijesti medicine. Cijepljenje je spasilo više života nego bilo koji drugi medicinski postupak. Cijepljenje je dovelo do eliminacije nekih zaraznih bolesti. Neki stručnjaci su izračunali kako je cijepljenje produžilo ukupan vijek trajanja života na Zemlji za 18 do 20 godine. Cijepljenje je blagodat znanosti i tehnologije s kojom moramo biti presretni, rekao je Beroš.

“Prvo cjepivo se očekuje 26. prosinca, stiže simboličnih 9750 doza, kao i u svim europskim državama. Nakon što HALMED da dodatno odobrenje za cjepivo, cijepljenje će početi 27., 28. i 29 prosinca. Značajnije količine cjepiva dolaze 31. prosinca, pa 4. siječnja i dalje u tjednom ritmu kako je dogovoreno s proizvođačem”, rekao je.

“To vrijedi za Pfizerovo cjepivo koje je prvo dobilo odobrenje i koje je prvo dostupno građanima EU-a, pa tako i Hrvatske”, dodao je.

5,9 milijuna doza cjepiva

“Mislim da cjepivo baca optimistično svjetlo na čitavu priču. No potrebno je naglašavati da bi cjepivo bilo učinkovito moramo postići određenu procijepljenost u populaciji koja će onemogućiti daljnje širenje virusa. Od iznimne je važnosti da to ljudi shvate i da to rade i zbog sebe i zbog drugih”, rekao je ministar.

“Prve doze cjepiva bit će raspodijeljene po županijama proporcionalno veličini. Bit će obuhvaćeni korisnici i djelatnici domova za starije kao najugroženija skupina, zdravstveni radnici i onda redom svi drugi. S obzirom na dinamiku dolaska cjepiva očekuje se da bi se građani počeli cijepljenje tijekom proljeća, a moguća su iznanađenja ako se odobre i cijepiva drugih proizvođača”, objasnio je Beroš.

“Dogovoreno je milijun doza Pfizerovog, milijun doza Moderninog, 2,7 milijuna doza AstraZeneca, Johnson&Johnson 900.000 doza i od Purevaxa 300.000 doza negdje u 4. kvartalu 2021. godine, ukupno 5,9 milijuna doza cjepiva što bi u ovom trenutku bilo dovoljno za procjepljivanje odrasle populacije u Hrvatskoj, odnosno postizanje kolektivnog imuniteta, nabrojao je ministar.

Digitalna platforma za cijepljenje

“Cjepivo će kontinuirano dolaziti u Hrvatsku. Za građane je najbolje da se jave svojim obiteljskim liječnicima kao i za cijepljenje protiv gripe. Možda je malo prerano za građane koji nemaju medicinsko opterećenje, no mogu zvati i predbilježiti se”, dodao je.

“Radi se na digitalnoj platformi koja bi omogućila lakši proces naručivanja i praćenja procesa cijepljenja, a do proljeća kada će krenuti cijepljenje građanstva mislim da će biti i pokrenuta”, rekao je.

Rekao je da je smanjenje broja oboljelih dobar pokazatelj dobro pogođenih mjera i pridržavanja istih.

“Nema mjesta opuštanju”

“Ovi trendovi nekoliko dana ukazuju na pad broja novozaraženih. Nema mjesta opuštanju. Moramo dodatno napraviti sve da se odgovorno ponašamo. Zdravstveni sustav kasni 2 do 3 tjedna za padom broja zaraženih kada će se osjetiti manji pritisak. Broj zaprimljenih zadnjih dana je malo manji, ali nije riječ o velikim brojevima, oko 10 manje novozaprimljenih”, rekao je, prenosi HRT.

Rekao je kako je zdravstveni sustav prilagođen novom načinu funkcioniranja ne zanemarujući i necovid bolesti.

“Napravljeno je 67,21% usluga u odnosu na isti tjedan prošle godine. Pad je manji od trećine što je i više nego zadovoljavajuće.”

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
2
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime