Na konferenciji za medije u Splitu, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, saborski zastupnik, predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a Branko Grčić te predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur istaknuli su kako je ova turistička sezona podbacila i kako je očito da Vlada nema strategiju za turizam.

– Nažalost svjedočimo da su turistički pokazatelji za ovu godinu lošiji nego prošle godine, trend je u padu, i pravo je pitanje što Vlada radi da bi nadoknadila nedostatak prihoda koji će sasvim sigurno pogoditi državni proračun. Očito je da strategije nema, a namet, pogotovo za ugostitelje, je još uvijek najviši u Europi i to na razini od 25%, istaknuo je Bernardić.

Dodao je da mediteranska konkurencija iz dana u dan sve više jača i da je jedini naš zadatak da pomognemo turizmu kroz smanjenje PDV-a.

– Zadnjom poreznom reformom ugostitelji su diskriminirani na one koji prodaju hranu i one koji uslužuju piće, na taj su način su stavljeni u neravnopravan položaj. Mi ćemo i dalje inzistirati da se PDV na ugostiteljstvo mora spustiti na 13%. Kada smo to napravili 2013., tada je efekt koji se osjetio u 2014. i 2015. bio mjerljiv, dakle imali smo dvostruko veće prihode u ugostiteljstvu, dvostruko veće investicije, 60% veću zasposlenost i smanjenu sivu ekonomiju, rekao je Bernardić.

Osvrnuo se i na odluku gradonačelnika Splita oko smanjenja broja štekata.– Ova odluka je prvo brzopleta, a onda i štetna, jer se ugostiteljima otima kruh iz usta. SDP je za red, ali red koji neće ugroziti turističku perspektivu Gradu Splitu.

Goran Kotur je istaknuo da je u Splitu industrija uništena i da je turizam ostala jedina vitalna grana u gradu.

– Mi smo za uvođenje reda i održivi razvoj turizma. Ono što gradonačelnik radi od početka svog mandata je pokušaj uništenja jedine preostale vitalne grane u Splitu što je turizam. Sve što radi radi sa zakašnjenjem, kao npr. Strategiju razvoja Grada Splita, Odluku o komunalnom redu, koja je već probila zakonski rok, kao i Plan upravljanja starom gradskom jezgrom, koji nije na vidiku. Ne samo što gradonačelnik kasni, nego nakon toga radi loše i bez kriterija. Ne drži se niti konzervatorskih smjernica u koje se sam stalno kune, a druge potrebne dokumente Split niti nema. Mi smo za red i to prema optimalnim kriterijima i ciljevima, rekao je Kotur.

Naveo je i da gradonačelnik u nacrtu prijedloga sam sebi daje vrlo velike ovlasti, koje bi onda kasnije mogao zloupotrijebiti.

– Navikli smo na igrokaze u vladajućoj koaliciji, iako je jasno da se dogovaraju ispod stola i da kasnije uvijek izglasaju ono što njima odgovara. U trokutu Opara-Škorić-Kerum se događa proces donošenja svih odluka. Splitom se upravlja stihijski, kao što se upravlja stihijski i kada je u pitanju Marjan, kao što je u pitanju promet i prometno rješenje. Nažalost, sve to u konačnici najviše trpe građani Splita, zaključeno je.


2 KOMENTARI

Comments are closed.