BAČIĆ: “Nezakonite radnje svojih članova HDZ neće trpjeti”

Bačić je poručio kako "ovo vodstvo HDZ-a neće prelaziti preko onoga što je protivno zakonu i kosi se s etičkim kodeksom"


Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao aktualnosti.


O stambenom slučaju sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, Bačić je poručio kako “ovo vodstvo HDZ-a neće prelaziti preko onoga što je protivno zakonu i kosi se s etičkim kodeksom”.

“Nijedan dužnosnik HDZ-a, bez obzira na kojoj razini obnašao dužnost, ne smije raditi protivno zakonu, ne smije nečasno obnašati dužnost i mora poštivati svoju dužnost. Kad su u pitanju dužnosnici HDZ-a koji su na visokoj razini, ta pravila su još oštrija”, rekao je.

“Nije moguće da država 25 godina nije riješila pitanje imovinsko-pravnih odnosa”

Najavio je da će se ispitati sve okolnosti – kako je Žinić dobio nekretninu na korištenje, što sa zahtjevima, kada je stekao kuću, a kada budu sve imali transparentno i jasno, HDZ će izaći sa stavom o Žiniću.

“Nije on u kući otkad je postao župan”, istaknuo je Bačić pa se osvrnuo na još jedan problem – rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, za koje kaže kako “nije moguće da država 25 godina nije uredila taj problem i da danas mnogi nemaju riješen status”.

“Nezakonite radnje svojih članova HDZ neće trpjeti”, poručio je.O poslijeratnoj obnovi

Za poslijeratnu obnovu rekao je da je bila “sjajan strateški projekt Republike Hrvatske”. Zasad je na prostoru Banovine obiđeno oko 4000 objekata koji su obnovljeni nakon Domovinskog rata. Crvenu naljepnicu ima oko 1.8 posto obnovljenih objekata. Bačić je napomenuo kako nije sklon tome da se zbog tog postotka baca ljaga na obnovu.

Na večerašnjoj sjednici Predsjedništva stranke donijet će odluku o zamjeniku dosadašnjeg saborskog zastupnika Darka Puljašića, gradonačelnika Požege.“Mi nismo znali da postoji još jedan predmet zbog čega je sada podnio ostavku na mjesto zastupnika. Da smo te podatke imali, sigurno ne bi bio na listi”, rekao je Bačić u razgovoru za N1.

Kandidati za Puljašićevo mjesto su Stevo Culej i Nikola Mažar.

O aktualnoj obnovi

Osvrnuo se i na obnovu Banovine.

“To je prioritet Republike Hrvatske. Politički će se usmjeriti na prostor koji je devastiran. Još 2000 objekata nije definirano. Kad budemo znali potpuni Fond tih objekata, znat će se i koliko će nam trebati”, kazao je Bačić o obnovi područja pogođenog potresima.

Smatra da bi cijeli proces mogao ići dosta brže s obzirom na to da je većim dijelom riječ o kućama, ali ovisit će i o mogućnostima, broju građevinskih tvrtki i radnika.

“Uvjeren sam da će se kroz tipske projekte i obnovu Banovine ići puno brže. Očekujemo da Fond ubrza projekt obnove grada Zagreba i ostalih županija.”

Dotaknuo se i sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček.

“Krajnje je politikantski tvrditi da je Sisak u drugačijoj situaciji od ovih ostalih gradova. Prije svega, Grad Sisak neće imati nikakav trošak prema Zakonu. Sisak, kao što nisu ni Krapina ili Sesvete, nije grad koji predstavlja potpomognuto područje, pa je ovim zakonom definirano da će se za 20 posto koji bi inače platili građani voditi kriterijima, dohodovnim cenzusom – ako je jedna osoba, iznosi 3000 kuna. Grad Sisak neće sudjelovati, sudjelovat će županija, a ako ona neće moći, financirat će država”, zaključio je Bačić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime