Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk gostovao je u N1 gdje je govorio o odluci Ustavnoga suda kako Stožer nije prekršio ničija ustavna prava donošenjem niza odluka za vrijeme epidemije Covida-19, a osvrnuo se i na rad Hrvatskog sabora u vrijeme koronavirusa.

– Volio bih vidjeti izdvojeno mišljenje trojice sudaca. Mogu pretpostaviti da ću se više složiti s izdvojenim mišljenjem nego s odlukom suda. Dobro je da imamo tijelo koje može donijeti odluku koja će stupiti na snagu odmah, ali to tijelo treba imati kontrolu i bilo bi dobro da Vlada ili Sabor te odluke potvrde u neko razumno vrijeme od njenog donošenja – smatra Bauk.

Istaknuo je i kako su neke odluke Stožera nerazmjerno ograničile ljudska prava, poput one o zabrani napuštanja mjesta prebivališta koja je na kraju i ukinuta.

HDZ-ov Branko Bačić zadovoljan je odlukom Ustavnog suda, a istaknuo je kako Sabot ne bi mogao dovoljno brzo reagirati u ovoj situaciju jer je Stožer odluke ponekad donosio i na dnevnoj bazi.

– Nije problem da se odluka donese odmah. Neke odluke su predstavljale smanjenje ljudskih prava, a neke odluke su bile i nerazmjerne. Mogle su biti opravdane kada nismo znali što se događa i što možemo očekivati od razvoja bolesti. Sada smo tijekom rujna i kolovoza imali troznamenkaste brojeve zaraženih, nekoliko puta više nego u proljeće kada su te odluke donesene, pa nije bilo dodatnog potvrđivanja i osnaživanja tih odluka iz proljeća. Sigurno je da mnoge odluke izgledaju malo nerazmjerno, ali tada nismo mogli znati, tada je Stožer uživao načelno veliku potporu javnosti, a pojedine odluke su bile kritizirane i preispitivane – kazao je Bauk.

Na sjednicama Sabora zbog pandemije nisu u mogućnosti prisustvovati svi, a reducirano im je i vrijeme parlamentarne debate s 15 i 10 na 10 i 5 minuta pa se propitkuje i ustavnost novog Poslovnika.

– Podsjetio bih da smo u prošlom sazivu glasali za te izmjene Poslovnika jer su predstavljale poboljšanje u odnosnu na ono što smo imali bez izmjene, a to je da je u svakoj raspravi iz svakog kluba moglo sudjelovati po dvoje po pojedinoj točki dnevnog reda, što je za nas bilo neprihvatljivo. Naknadno se to malo popravilo tako da je ograničeno na četvrtinu članova kluba koji mogu sudjelovati u isto vrijeme s neograničenim brojem zastupnika koji mogu sudjelovati u pojedinačnoj raspravi – rekao je Bauk te dodao:

– Treba riješiti nemogućnost repliciranja predstavniku predlagatelja prvenstveno kada premijer dolazi u Sabor i to je jedna mjera koja pogađa najviše opoziciju jer vladajući u pravilu ne repliciraju svojim predstavnicima. Nadam se da će se u primjeni te odredbe Poslovnika to ipak uvažiti na načini da neće biti ograničen broj zastupnika koji mogu replicirati u svakom trenutku ako se na adekvatan način uspije omogućiti da ih bude u dvorani onoliko koliko je ograničeno. To je problem koji sada imaju manji klubovi

Bauk je komentirao i ograničeni broj zastupnika u Saboru što je posljedica epidemije koronavirusa, a osvrnuo se i na glasanje na daljinu.

– Smatram da bi u parlament trebali dolaziti zastupnici jer ionako imamo povike iz javnosti da je prazna sabornica. Čini mi se da je sabornica punija od kada je ograničen broj zastupnika.Što se tiče glasanja, suglasan sam da oni koji su u samoizolaciji i oni koji su pozitivni na Covid-19 mogu glasati na daljinu, ali naravno, da se vidi kako su glasali jer ovo je javno glasanje. Što se tiče sudjelovanja u raspravi videolinkom, sklon sam tome dok traje epidemija, ali kada se vrate stvari u normalnu onda neka se vrate stvari na stari režim – kazao je Bauk.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime