“Sve je ispolirano, dezinficirano, stolovi su postavljeni s odgovarajućim razmakom – Hrvatska je spremna za goste”, navodi njemački javni servis ARD u svojem prilogu o tome kako Hrvatska pokušava spasiti turističku sezonu.

Navodi se da je u Hrvatskoj mali broj ljudi zaražen koronavirusom, prenosi Index.

Pusta atmosfera u Crikvenici

U prilogu se prikazuje i prilično pusta atmosfera na promenadi u Crikvenici, no ističe se da je hotel Marina spreman za goste.

“Dezinfekcijsko sredstvo na recepciji, konobari nose zaštitne maske preko usta i nosa. Ovaj hotel se uskoro otvara za goste, među prvima na obali”, izvještava ARD.

Ugostitelji su različito reagirali na pandemiju. Kristina Mlinar iz hotela Marina kaže da je sretna što su granice otvorene, ali i da su neki od naputaka zdravstvenih stručnjaka nejasni.

“Plenkovićeva vlada trudi se što brže ukloniti prepreke putovanju”

U jednom crikveničkom kafiću je na terasi prije bilo osam stolova, sada su četiri. Poštuje se razmak, a vlasnik kaže da se nada kako će promet biti “samo” 20 posto manji nego prošle godine.

Podsjeća se da je turizam ključni gospodarski sektor za Hrvatsku, koju je prošle godine posjetilo oko 20 milijuna turista.

“Zato se vlada Andreja Plenkovića trudi što brže ukloniti sve prepreke putovanju. Od početka tjedna su granice otvorene za sve državljane Europske unije koji imaju potvrdu o hotelskoj rezervaciji, kao i za poslovne ljude koji imaju sastanke”, piše ARD.

Der Spiegel: U Hrvatskoj se dobro regiralo na pandemiju

O Hrvatskoj kao potencijalnoj turističkoj destinaciji piše i Der Spiegel. Hrvatska je uključena u pregled stanja u omiljenim zemljama za njemačke turiste, poput Španjolske, Italije, Grčke, Nizozemske, Austrije itd. te izgleda kao jedna od poželjnijih destinacija.

“Hrvatska vrši pritisak da se otvore granice za turiste”, konstatira Der Spiegel i spominje da bi se hrvatski turizam trebao pokrenuti u nekoliko faza.

Podsjeća i da prihodi od turizma čine 17 posto hrvatskog BDP-a, prenosi Index.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime