Obitelj Dina Ljutića iz Benkovca treba vašu pomoć.

Prije nešto više od dvije godine njegovoj supruzi, 38-godišnjoj Ana Mari, koja je u to vrijeme bila trudna s drugim djetetom je dijagnosticiran tumor dojke s metastazama po cijelom tijelu. Najviše je stradala kralježnica, govori Dino.

S obzirom na njezino loše stanje, liječnici nisu ništa obećavali, već su se trudili spasiti dijete, malog Matiasa. Nakon hitnog carskog poroda Matias je rođen kao neurorizično dijete s krvarenjem u mozgu prvog stupnja. Danas je pod svakodnevnom kontrolom liječnika, ali dobro.

Ana Mari je uspjela preživjeti, primarna bolest je pod kontrolom ali pojavili su se novi problemi i to u obliku epileptičnih napadaja i to po nekoliko puta dnevno koji su prerasli u neepileptičke psihogene koji iziskuju dodatna istraživanja i liječenje u Hrvatskoj.

 

 

Ana Mari nažalost ni danas, nakon dvije i pol godine, još ne može čitati, pisati, kuhati, voziti… Dobila je rješenje o trajnoj nesposobnosti za rad, govori nam Dino, a invalidska mirovina iznosi joj 2.100 kuna, dok on sam mora raditi na pola radnog vremena kako bi mogao skrbiti o njoj, jer joj je potrebna 24/7 njega. A tu je i dvoje malodobne djece. Prije nego je zloćudna bolest zadesila ovu, do tada sretnu obitelj, živjeli su najnormalnijim životom, ali troškovi liječenja, života, svakodnevne skrbi za Anu, potrepština za djecu, stambeni kredit od ranije… doveli su ih do ruba.

– Skupljamo novac već duže vrijeme, šaljemo po portalima, medijima i javnim servisima molbe za pomoć i informacije o našoj situaciji ali sve skupa to ide jako sporo. Skupljamo za kognitivnu neurorehabilitaciju koju bi team stručnjaka radio u Hrvatskoj. Vanjske klinike tu nam ne mogu pomoći jer se radi o vježbama koje se izvode na hrvatskom jeziku tako da, nažalost, ovisimo o ovoj jednoj ponudi.

U tih minimalnih godinu dana vježbanja bi bili uključeni neurolozi, logopedi, fizijatri, fizioterapeuti, psiholozi, psihijatri. Samo želim da ona što duže i kvalitetnije boravi uz svoju djecu – kaže Dino.

– Tumor je zaustavljen i u fazi je mirovanja i želimo da tako što dulje ostane, a nadamo se i čudu – da se počne povlačiti samo od sebe. Liječnici su zadovoljni jer su ga zasad zaustavili, a prognoze nam više ni ne daju.

Za godinu, godinu i pol dana rehabilitacije, što uključuje “hranu za mozak”, medikamente i team stručnjaka, treba nam 400 tisuća kuna bez PDV-a i popusta, što je nešto manje od pola milijuna kuna s PDV-om.

Zasad smo daleko od cilja ali nadamo se da ćemo uspjeti. Ostatak iznosa moramo skupiti što prije jer nam je vrijeme ograničeno da bi se supruga mogla oporaviti i naučiti riječi te druge stvari koje je zaboravila. Mozak ima tri godine da se pokuša spasiti, a nama su dvije već prošle. Zato nemamo puno vremena – govori Dino.

Obitelj Ljutić nada se da će uz pomoć dobrih ljudi uspjeti prikupiti potrebna sredstva za liječenje, a to možete učiniti na ovaj račun:

HR9423400093112557332 DINO LJUTIĆ
PBZGHR2X (za inozemne uplate)Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime