Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

[ANKETA - SKUPO ILI NE?] Poskupljenje stiglo i do "komina": Neki OPG-ovi već prodaju soparnik po 300 kuna

Ako niste znali, poljički soparnik uvršten je na listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske
D.D. / Foto: Miroslav Lelas28. listopada 2021. 01:56
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Soparnik, zeljanik ili uljenjak je tradicionalna hrvatska pita od blitve. Ovaj specijalitet iz dalmatinskih Poljica datira još iz vremena Turaka (15. do 19. stoljeće), a nastao je kao sirotinjsko jelo. Osnovni sastojci su blitva, peršini luk koji su smješteni između dva sloja tijesta, pa je pogodan za vegetarijance i vegane.

Posjednih godina, ovisno o tome gdje se priprema, cijena soparnika se ustalila približno u rasponu od 200 do 250 kuna. Ipak, posljednjih dana na virtualnim pazarima pojavila se cijena od 300 kuna po soparniku, što je izazvalo prilično burne reakcije. Dok jedni kažu da je izrada soparnika izrazito zahtjevna te pravdaju povećanu cijenu i zbog poskupljenja namirnica, drugi smatraju da se radi o pretjeranoj cijeni.

Je li cijena od 300 kuna po domaćem poljičkom soparniku puno?

Danas sve više OPG-ova peče soparnik, a interes je iz godine sve veći i veći, ne samo za domaće tržište nego i u sklopu ponude stranim gostima koji bivaju oduševljeni kušanjem domaće autohtone delicije.

FILMSKA PRIČA Prije deset godina je bio Ponos Hrvatske, a sada je dalmatinski zet i pravi poduzetnik: "Bila je to ljubav na prvi pogled"

Soparnik – recept za dalmatinski specijalitet

U nastavku pročitajte recept i opis načina pripreme poljičkog soparnika.

Soparnik je okruglog oblika, promjera od 90 do 110 centimetara. Jede se dok je topao, a komadi se režu se u oblik romba. Prvi komad se reže iz sredine i daje se počasnom gostu. U Poljicama se soparnik tradicionalno peče u kominu i prekriva žeravicom.

Tradicionalno je ovo jelo slano, no postoje i razne varijacije soparnika. Neke verzije su slatke, pa tako sadrže karamel, suho voće i orašaste plodove.

Osim u Poljicama, soparnik nekada možete kupiti na sajmovima ili naručiti od određenih OPG-ova, piše Kreni zdravo.

Soparnik iz pećnice – recept

I „običan puk“ bez komina može uživati u ovom finom specijalitetu! Ako se želite okušati u pripremi domaćeg soparnika, u nastavku pročitajte jednostavan recept za pripremu.

Sastojci za tijesto

  • 500 g brašna,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • ½ čajne žlice soli,
  • 250 ml vode.

Sastojci za nadjev

  • 1 kg blitve,
  • 1 vezica mladog luka,
  • 2 žlice nasjeckanog peršina,
  • 50 ml maslinovog ulja,
  • sol po želji.

Sastojci za premaz

  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 3 režnja češnjaka.

Priprema

  1. Od sastojaka za tijesto u zdjeli umijesite glatko tijesto.
  2. Podijelite tijesto na dva dijela i ostavite da stoji pokriveno 15 minuta.
  3. Dobro operite blitvu, osušite ju i odrežite tvrde dijelove stabljike. Osušenu blitvu izrežite na trakice i stavite u zasebnu zdjelu.
  4. Blitvi dodajte ulje, narezani mladi luk i peršin. Dodajte malo soli i dobro izmiješajte.
  5. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte pola tijesta u oblik kruga, pa ga stavite na dno pleha (veličine 24×40 cm).
  6. Po tijestu rasporedite nadjev i na vrh stavite drugi dio razvaljanog tijesta (u obliku kruga).
  7. Rubove tijesta spojite i podvrnite prema dolje.
  8. Površinu tijesta izbodite viljuškom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.
  9. Kada je soparnik gotov, premažite ga mješavinom maslinovog ulja i usitnjenog češnjaka.
  10. Pustite da se malo ohladi, pa poslužite.

Soparnik – zanimljivosti

Za kraj, par zanimljivosti o ovom tradicionalnom dalmatinskom jelu:

  • Karakterističan je za prostor nekadašnje srednjovjekovne Poljičke Republike.
  • Poljički soparnik uvršten je na listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.
  • U Poljicima postoji godišnji festival ili „fešta“ na kojoj se bira najbolji soparnik.
  • U prošlosti se pripremao na dane posta, Veliki petak, Badnji dan i uoči blagdana Svih Svetih.

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
5
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
5
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
5
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
5
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
5
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.