ANA URŠULA NAJEV: “Pjevanje za publiku odabranu po zdravstvenoj osnovi, izjednačavalo bi me s ljudskim dnom. To je za mene isto što i pjevanje na Hitlerovoj proslavi”

"Još jednom, s velikom tugom i gorčinom objavljujem da neću pristati ni na jedan koncert na koji ne može doći moja majka, moja prijateljica ili bilo koji drugi ljubitelj mog rada koji ne zadovoljava uvjete vladajućih diktatora", izvijestila je ali i napisala prigodni "pjesmuljak". Pogledajte.

U četvrtak su na snagu stupile nove epidemiološke mjere.


Nove mjere odnose se većinom na okupljanja osoba koje imaju EU digitalnu potvrdu – za okupljanja na kojima sudjeluju te osobe nema ograničenja broja okupljenih, kao ni ograničenja trajanja okupljanja. Ipak, za ovakva događanja tražit će se suglasnost lokalnog stožera civilne zaštite.

Ana Uršula Najev svestrana je splitska umjetnica čijim umjetničkim uspjesima sve češće svjedočimo.

Posljednjih mjeseci vrijedno je s čak osam vrhunskih glazbenika pripremala glazbenu priču “For Amy” posvećenu Amy Winehouse. Koncert se trebao održati sutra na splitskoj Rivi.

No, s obzirom na nove mjere, mlada glumica i pjevačica je izvijestila kako se ovaj događaj ipak neće održati, jer kako kaže “s velikom tugom i gorčinom objavljujem da neću pristati ni na jedan koncert na koji ne može doći moja majka, moja prijateljica ili bilo koji drugi ljubitelj mog rada koji ne zadovoljava uvjete vladajućih diktatora.”

Njenu objavu prenosimo u cijelosti.


– Dosad sam se suzdržavala od većeg javnog diskursa na ovu temu.

Sutra se trebao na splitskoj Rivi održati koncert “For Amy”, glazbeni projekt koji sam sa svojim bendom pripremala cijelo prošlo ljeto uz veliki emotivni, profesionalni, vremenski, fizički, umjetnički, organizacijski i financijski ulog te premijerno (kao i posljednji put u cjelosti) izvela na hvarskoj Venerandi. Program na Rivi otkazan je po naredbi vladajućih. Organizatori su se potrudili i prilagodili program novim uvjetima – koncerti koji su ovih dana trebali biti održavani po gradu bit će održani na drugim lokacijama i u drugim terminima uz kontrolirane uvjete – potvrde o cijepljenju (besplatno) ili dokaze o friško obavljenom negativnom Covid testu (Svetog Petra kajgana).“For Amy” nije jedan od programa koji će se izvesti u takvim uvjetima. Primarni razlog je nemogućnost mene kao i par drugih članova benda da oslobodimo odgovarajući novi termin. S velikim grčem u trbuhu i bolom u srcu javno izjavljujem kako koncert ne bih pristala održati i da smo u mogućnosti uskladiti termin. Pjevanje za publiku odabranu po zdravstvenoj osnovi, a sudeći po cijenama Covid testova očito i staleškoj, za mene je isto što i pjevanje na Hitlerovoj proslavi godišnjice braka.

Svjesno održavanje koncerta na kojem ne može prisustvovati moja obitelj, moji prijatelji i moja publika bez da se prethodno cijepe ili izdvoje iznos skoro polovice troškova mjesečnih režija izjednačavalo bi me s ljudskim dnom.

Oštro osuđujem svaku legalizaciju mita (“cijepi se i dobit ćeš besplatne karte za kazalište”) i terora (“cijepi se ili nećeš ući u bolnicu osim ako ti fali pola noge”). Apropo mita, predlažem vladajućima da promijene strategiju i prilagode ju korisnicima. Obzirom da vrlo mali broj građana Republike Hrvatske posjećuje kazališta, izložbe, koncerte, kina i sl., smatram da bi puno veći odaziv nastao kad bi modificirali sredstva potkupljivanja i umjesto besplatne kulture poklonili besplatne bonove za hranu i piće. Idealna formula bi bila kad bi uspjeli akutno legalizirati prostituciju i preuzeti troškove konzumacije korisnika uz slogan “Nemoj se brčit ako želiš pit’, jist’ i prčit’!” To su ipak 3 svetinje naroda hrvatskog, upotrijebite logiku.

I dok dio mene strahuje da ću zbog javnog mišljenja koji se protivi mišljenju zakona koji krši sam sebe imati posljedice apropo profesionalnih angažmana, drugi dio mene ima bol u nježniku i ne smatra život u polju tako sudbonosno lošim.

Još jednom, s velikom tugom i gorčinom objavljujem da neću pristati ni na jedan koncert na koji ne može doći moja majka, moja prijateljica ili bilo koji drugi ljubitelj mog rada koji ne zadovoljava uvjete vladajućih diktatora.

Samo se srcem dobro vidi.

Puno ljubavi i pozdrava uz dio novonastalog pjesmuljka:

imaš pravo na slobodu
sve dok slušaš nas
imaš pravo na slobodu
al u fašizmu je spas
imaš pravo na slobodu
sve dok ne dižeš glas
imaš pravo na slobodu
al mi biramo za vas
majka diktatura
i otac nacizam
uloge su ovce
u filmu totalitarizam
imaš pravo na izbor
sve dok izbor je naš
zato dođi na izbore
da nam opet glas daš

ref.
beeeeeeeeeee
beeeeeeeeeee
beeeeeeeeeee
beeeeeeeeeeee

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
145
Haha
3
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
1
Grrr
7
Molim?
4

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime