Amerikanci izdali sezonsku prognozu za jesen u Europi: Najgore vrijeme predviđaju upravo kod nas, čak i rani snijeg u planinama

Za zapad kontinenta predviđaju nastavak suše i vrućina u prvim dijelu jeseni. Za jugoistok Europe predviđa se vrlo nestabilan središnji dio jeseni


Meteorolozi američkog privatnog servisa AccuWeather izdali su novu sezonsku prognozu za jesen za Europu. Podsjetimo, nisu se proslavili svojom prognozom za aktualno ljeto u kojem se za jugoistočnu Europu najavili velike vrućine i veliku sušu. Suša zaista ima, primjerice u Dalmaciji, no velik dio zemlje imao je prosječno kišovito ljeto s čestim ljetnim olujama, a čak dva od tri ljetna mjeseca bila su u temperaturnom prosjeku – lipanj i srpanj.


AccuWeather za veći dio Europe predviđa natprosječno toplu jesen. Prvenstveno se misli na zapadnu, istočnu i dio srednje Europe.


Utjecaj bivših tropski sustava

Što se tiče krajnjeg zapada, očekuje se nešto jači utjecaj bivših tropskih sustava s Atlantika. Ove godine traje rekordna tropska sezona nad Atlantikom, no meteorolozi kažu da će to imati veći utjecaj na vrijeme u SAD-u nego u Europi. Ipak, Irska, UK, zapadne obale Francuske i Španjolske te Portugal povremeno bi mogli imati snažne oluje s orkanskim vjetrovima zbog raspadajućih tropskih sustava koji će stizati do europskih obala. Drugdje u zapadnoj Europi očekuje se natprosječno topla jesen pa u rujnu temperature zraka i iznad 30°C ne bi trebale biti rijetkost.

Nestabilan jugoistok Europe

Naravno, najviše nas zanima prognoza za naš dio Europe. AccuWeather za jugoistočnu Europu i alpsko područje očekuje vrlo nestabilnu jesen, osobito sredinom ovog godišnjeg doba.

Sredinom jeseni ovdje će stići nestabilno i hladnije vrijeme. To će donijeti natprosječne snježne oborine u Alpama i tamošnjim skijalištima. Zbog toga je moguć raniji početak sezone skijanja, osobito u središnjim Alpama” – predviđa AccuWeather. Meteorolog kaže da bi pojava ranog snijeg na dijelu Balkanskog poluotoka mogla donijeti štetu ako se lišće još zadrži na stablima.

U drugom dijelu jeseni snježne oborine moguće su na području Njemačke, Poljske, Bjelorusije…Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

2 KOMENTARI

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime