Berlinska bolnica Charite, u kojoj je smješten ruski vođa oporbe Aleksej Navalni, potvrdila je da je glavni protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina – otrovan.

“Tim liječnika detaljno je pregledao pacijenta po njegovu dolasku. Klinički nalazi ukazuju na trovanje supstancom iz skupine aktivnih kemijskih supstanci zvanih inhibitori kolinesteraze”, priopćila je berlinska bolnica, piše Index.

Navalni, dugogodišnji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, kolabirao je u četvrtak u zrakoplovu nakon što je popio čaj za koji njegovi suradnici tvrde da je bio otrovan. U subotu je prebačen na liječenje u Njemačku.

Efekt otrova potvrđen višestrukim nalazima u neovisnim laboratorijima

“Još uvijek ne znamo precizno kojom supstancom je otrovan. Počela je opsežna analiza. Efekt otrova, odnosno inhibicija kolinosteraze u organizmu, potvrđena je višestrukim nalazima u neovisnim laboratorijima.

Navalni je i dalje u induciranoj komi. Njegovo stanje je ozbiljno, ali život mu trenutno nije u neposrednoj opasnosti, stoji u priopćenje.

“U skladu s dijagnozom, pacijenta se liječi atropinom. Ishod liječenja ostaje nesiguran, a naknadne posljedice, naročito po živčani sustav, u ovom trenutku ne mogu biti isključene. Liječnici su u bliskoj komunikaciji sa suprugom pacijenta. U dogovoru s njom je odlučeno kako je javno očitovanje Charitea o zdravstvenom stanju Navalnog potrebno”, zaključuje se u priopćenju berlinske bolnice.

Glasnogovornik Angele Merkel: Nužna je zaštita Navalnog

“Sumnja se da je gospodin Navalni otrovan. Nažalost, nedavna ruska prošlost dala nam je nekoliko takvih primjera”, rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Zbog toga što gotovo s potpunom sigurnošću možemo reći da je to bilo trovanje, nužna je zaštita”, dodao je.

Rusija tvrdi da prvotni testovi pokazuju da nije otrovan

Rusija nije još komentirala njemačku tvrdnju. Kremlj je u petak kazao kako je i dalje nejasno zbog čega je Navalnom pozlilo te da prvotni testovi pokazuju da nije otrovan.

Ovaj bi incident mogao dodatno pogoršati već loše odnose između Moskve i europskih država koje su je i u prošlosti optuživale da napada svoje disidente, što Rusija odbacuje, piše Index.

Liječnici u sibirskoj bolnici, koji su prvi liječili Navalnog, ranije su u ponedjeljak rekli kako su mu spasili život, no da nisu pronašli tragove otrova u njegovom tijelu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime