U HRT-ovoj Temi dana gostovali su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago.

Bago kaže kako Hrvatska po izvozu nije daleko od prosjeka u Europskoj uniji – jasno, ako izuzmemo Njemačku.

– Istina, malo smo ispod, što znači da moramo još raditi da proširimo svijest o tome da je jedino izvoz za zemlje naše veličine nešto što nam garantira opstojnost – rekao je Bago dodavši da su izvoznici mozak cijelog hrvatskog gospodarstva.

Apsolutni iznosi BDP-a

Aladrović je rekao da su hrvatski izvoznici prvi osjetili udar koronakrize, ali i da je vlada od početka pružila ruku podrške svim poduzetnicima koji su se našli u teškoćama.

– Predviđamo za Republiku Hrvatsku da 2022. izađemo apsolutno, s apsolutnim iznosima BDP-a koje smo imali na razini 2019. – rekao je Aladrović. Procjenjuje kako će doći do puno naglijeg oporavka u odnosu na krizu 2008. godine.

– Sredstva koja ćemo konzumirati do kraja godine i dio sredstava koji smo ranije konzumirali – izvori sredstava su u europskim fondovima. S europskim novcem snažimo hrvatsko gospodarstvo i činimo jakom njegovu izvoznu komponentu – zaključio je Aladrović.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime