Pojam „etno“ označava tradiciju i od tog značenja dolazi ideja etno festivala. Festivalsko okruženje u prirodi bit će obogaćeno uživanjem u  tradicionalnim jelima, piću i etno glazbi, a neće izostati ni stare igre za djecu i ostale.

Mjesto radnje je Proložac kao jedna od općina Imotske krajine koja u zadnjih par godina bilježi rast stranih i domaćih gostiju. Jedna od točaka programa Prološkog ljeta je i mladi ETNO festival koji organiziraju mladi entuzijasti koji žele održati tradiciju tog predivnog mjesta kojeg krase prirodne ljepote i narodni običaji. Glavni je cilj ovog festivala prikazati svu ljepotu koju pruža Imotska krajine i sami Proložac i na taj način gostima festivala prenijeti osjećaj dobrodošlice u ugodnoj i veseloj atmosferi našeg kraja.

Program festivala počinje 09.08. u 16 sati sa igrama za djecu i turnirom u bućama. Za vrijeme cijelog festivala kod rijeke Vrljike uz zelenu katedralu biti će postavljeni štandovi domaćih OPG-ova na kojima će se prodavati 100% organski, hrvatski proizvodi. Večernji će program biti ispunjen glazbenim i dramskim programom. Očekivanja ovog mladog festivala su ugodno druženje i uživanje u prirodi sa djecom i prijateljima te najvažnije od svega, prenošenje tradicije na nove naraštaje i očuvanje kulture općine Proložac.

Nastupat će:
-Dramska udruga Proložac
-Anita Šunjić
-Billie Joan
-Čudnoređe
-Olivera Popović