Kod gripe ili prehlade, uz čaj, med i limun, često se preporučuje i češnjak. Jača imunitet, a zahvaljujući antibakterijskim, antivirusnim, antifungalnim, antiparazitskim i antioksidativnim svojstvima, pomaže u borbi protiv infekcija.
Studije također potvrđuju da češnjak može djelovati kao odlična prevencija protiv raznih vrsta raka. To su dobro znale i naše majke i bake, koje su ga često koristile kao prirodni lijek – no neugodan miris koji ostaje satima nakon jela nije im bio drag.
Razlog zašto se miris češnjaka tako dugo zadržava jest taj što se sumporna spojevi iz češnjaka tijekom probave otpuštaju u krvotok.
Zbog toga osvježavajuće tekućine za ispiranje usta nisu od pomoći – miris dolazi iznutra, a ne samo iz usne šupljine. No, određene namirnice mogu pomoći, piše Krstarica.
Znanstvenici tvrde da jabuke, zelena salata, radič, celer, krumpir, peršin, menta, bosiljak ili gljive treba jesti s češnjakom ili nakon obroka koji ga sadrži. Te namirnice sadrže polifenole – spojeve koji kemijski reagiraju sa sumporom iz češnjaka i tako neutraliziraju neugodan miris.
To je dokazano pomoću masenog spektrometra – uređaja koji analizira molekule prema njihovoj masi. Nakon konzumacije navedenih namirnica, razina sumpora u dahu dobrovoljaca bila je znatno niža.
Najviše polifenola ima u menti, ali znanstvenike je iznenadilo koliko je čak i običan list zelene salate, iako s manje polifenola, bio učinkovit u uklanjanju mirisa češnjaka.




