“Ako sindikati u obrazovanju ne pristanu na ponudu, ni ostali neće dobiti povećanje plaća”

Posljednja ponuda Vlade učiteljima nudi rast plaće za ukupno 10,4 posto kroz temeljni kolektivni ugovor, no sindikati i dalje nisu zadovoljni

Posljednja ponuda Vlade učiteljima nudi rast plaće za ukupno 10,4 posto kroz temeljni kolektivni ugovor. O tome se sada učitelji moraju izjasniti, a njihova odluka trebala bi biti u narednim danima.


Ministar financija Zdravko Marić kaže da ukoliko sindikati u obrazovanju ne pristanu na posljednju Vladinu ponudu, niti jedan drugi sindikat neće moći potpisati temeljni kolektivni ugovor i povećanje osnovice po modelu 2+2+2.

”Nećemo moći potpisati dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru. Hoće li biti neke alternative, to ćemo još vidjeti”, rekao je Marić za Dnevnik.hr.

”Ta četiri sindikata imaju u ukupnoj glasačkoj snazi više od 50 posto. Drugim riječima, bez obzira što se nominalno više sindikata izrazilo ‘za’ povećanje osnovice, sad imamo situaciju da nemamo izlaza”, objasnio je Marić.

Spremi smo otvoriti temu koeficijenata – nakon kvalitetne analize


Na pitanje zašto Vlada inzistira samo na povećanju dodataka i osnovice, odgovorio je da se moraju dotaknuti i koeficijenata, ali da trenutno nisu spremni na to.

“Ima i drugih koji također mogu iskazati svoje nezadovoljstvo relativnim odnosima između koeficijenata. Zato i stalno govorimo – bez obzira što tema koeficijenata nije predmet pregovora između sindikata i Vlade – mi smo spremni tu temu otvoriti, ali nakon kvalitetne analize”, ponovio je. Na komentar novinara da su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane povećavali koeficijente te da baš prosvjetarima ne žele povećati, ministar je uzvratio da su došli do točke kada takvo stanje nije održivo te da se zalaže da se krene s temom koeficijenata.“Policajac, carinik, učitelj, liječnik, medicinska sestra – svatko od njih ima određen i opravdan razlog da iskaže svoje nezadovoljstvo jer netko drugi ima više. Zato je potrebno da se nakon dugog niza godina i bušenja sustava sjedne za stol”, rekao je.

Proračun za 2020. je izglasan, sutra u saborsku raspravu ide četvrti krug porezne reforme, najavio je Marić rekavši da dodaci koji se tiču obrazovanja nisu ukalkulirani. O trošku štrajka nije htio govoriti jer te podatke ima resorno Ministarstvo obrazovanja, ali je komentirao nadoknadu nastave vikendima.

“Meni osobno ne bi bilo prihvatljivo da se radi subotama zato što mislim da nije korektno prema obiteljima”, rekao je.

Vladina ponuda je rast plaće od 10,4 posto. Od toga 6,12 posto je povećanje osnovice u javnim službama, četiri posto dodataka, plus jedan posto kao osigurač, a tu su i izrada zajednički nove uredbe, božićnica, regres, dar za djecu i otpremnina.

Štrajk u školama danas je ušao u 33. dan, a učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 13 dana nastave koje će nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika. Nastava se ne očekuje ni sutra.

VEZANI ČLANCI:

KORAK DO DOGOVORA Ipak novi zaplet u pregovorima, vidi li im se kraj?

Plenković nakon maratonskih pregovora: Plaća učiteljima raste 10,4 posto, počinje li nastava u petak?

 

Dok traje sindikalni referendum o kojemu ovisi daljnji tijek štrajka u školama, Sindikat hrvatskih učitelja u srijedu je na svojim facebook stranicama objavio niz fotografija učitelja i nastavnika koji diljem zemlje, na različite načine, poručuju da odbijaju ponudu Vlade za prestanak štrajka.

Premijer Andrej Plenković ranije u srijedu nije htio odgovoriti hoće li tražiti sudsku zabranu štrajka budu li se prosvjetari na referendumu izjasnili protiv jučerašnje Vladine ponude i nastavili štrajkati.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime