UNESCO 40 – naziv je multimedijalne izložbe koja je danas u 20 sati otvorena u Staroj gradskoj vijećnici. Autor izložbe je Ivan Perić, a prikazuje 14 radova medijskih umjetnika. To su redom Gildo Bavčević, Tanja Deman, Ivica Đapić, Petar Grimani, Igor Grubić, Duje Jurić, Hrvoje Pelicarić, Ivan Perić, Josip Rogošić, Boris Šitum, Marin Tudor i Hrvoje Zuanić.

Ova izložba dio je obilježavanja četrdesete obljetnice upisa Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre na UNESCO-vu listu svjetske spomeničke baštine. Radovima se željelo u kreativnom i informacijskom obliku osvijestiti građane o aspektima palače, o bogatom povijesnom naslijeđu koje baštinimo te potaknuti na razmišljanje o osobnom pristupu i valorizaciji našem zajedničkom spomeniku.

Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina Split, na otvaranju je pojasnio da su dva bitna razloga zašto baš medijska umjetnost.

– Crveni je Peristil unio novi umjetnički pravac u novu svjetsku umjetnost svojom instalacijom u javnom prostoru. Današnji umjetnici se vode takvim primjerom. Drugi razlog je što je medijska umjetnost zasnovana na dokumentarnom zapisu koji se najčešće digitalno obrađuje. Dioklecijanova palača je živi medij – kazao je Franceschi.Otvarajući izložbu, gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je da se nalaze na Pjaci-Narodnom trgu, na pravome forumu gdje svi imaju demokratsko pravo reći što žele, gdje se izmjenjuju mišljenja i stavovi:

– Obilježavamo 40 godina od upisa splitske gradske jezgre na UNESCO-vu listu. Prije 10 godina, 30. obljetnicu, obilježili smo stručnom izložbom kojom su restauratori i konzervatori pokazali svoja dostignuća u obnovi koja nam je prikazala svu raskoš do tada zapuštene Palače. 10 godina nakon toga – danas – mogli smo se povući u neke zatvorene prostore, akademskim pristupom i pričati sebi neku drugu priču, odvojenu od realnosti. To ne radimo. Mi interpretiramo život u gradskoj jezgri, izložbom koja koristi sve tehnike multimedije – jer život je jedini koji će, kako je rekao autor izložbe Ivan Perić, pokazati hoćemo li za 10 godina biti uspješni svi zajedno.

Od posljednje obljetnice naš grad jako se promijenio. Što će biti za 10 godina, ova izložba daje nam na promišljanje. Da smo to postigli, da smo skrenuli pozornost na razmišljanje o životu u gradskoj jezgri svjedoče i aktivnosti brojnih ljudi koji su svakim danom sve glasniji. Podsjećam sve građane i ljude dobre volje koji žele dobro svome gradu, da je javna savjetovanje o “kućnom redu” našeg grada u tijeku. Uključite se, kreirajmo suživot u našem gradu poštujući baštinu, tradiciju život stanovnika i održivi razvoj turizma od kojeg živimo. Vjerujem da će gradski vijećnici itekako voditi računa o onome što napišete. Doprinos tom razmišljanju je i ova izložba. Čestitam svim mladim autorima, pogledajte njihovu izložbu i zapitajte se gdje ćemo biti za 10 godina. Ja sam siguran – u sretnom i sigurnom gradu koji će prije svega slaviti život kojeg smo naslijedili i kojeg ćemo ostaviti svojoj dici na čast i ponos – zaključio je gradonačelnik te proglasio izložbu otvorenom.

Prilikom otvaranja izložbe u Staroj Gradskoj vijećnici na Pjaci, aktivisti su glasnim puštanjem glazbe iz prijenosnih zvučnika ometali govor splitskog gradonačelnika Andre Krustulovića Opare. Među ostalim, puštali su “Trollolo Song”.

Na ovaj način željeli su ukazati na izazove koje donosi novi komunalni red te na Odluku o ugostiteljskoj djelatnosti koja je regulirala radno vrijeme ugostiteljskih objekata, ali i dopušteno vrijeme puštanja glazbe s vanjskih razglasa.

Bez obzira na pokušaj ometanja, gradonačelnik je otvorio izložbu.

– Ova izložba je apsolutni troller. No sada smo mi došli trollati njih – kazao je Marin Krpetić nakon performansa.

– Očekujemo da se od sutra počinje primjenjivati gašenje zvučnika od 23:30. 10 godina radimo na zaštiti baštine. Ali na svakom koraku je korupcija i nepotizam – dodao je Krpetić.

– Uvijek dobijemo zatvorena vrata od strane Grada. Imamo obljetnicu 40 godina UNESCO-a, a toliko strateških dokumenata nije napravljeno. Ovo nije održivo. Nastavlja se pogodovanje pojedincima. Nije problem novog komunalnog reda nego glava. Dubrovnik ima gradonačelnika koji jako dobro radi posao zadnje 2 godine. Split je ku**c od grada, imamo gradonačelnika od ku*ca – kazao je Dalibor Popović.

Bojan Ivošević je kazao da se silom izguralo da stanari stare gradske jezgre dobiju besplatni parking.

Gradonačelnik nije htio komentirati performans aktivista.