‘Tri godine su već tradicija, pet godina je već jubilej’ riječi su kojima je umjetnički voditelj i predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda Bojan Pogrmilović otvorio peti po redu Festival ženskih klapa ‘Omišljanska rozeta’, jedini festival posvećen isključivo ženskom klapskom pjevanju, koji se svake godine održava u isto vrijeme na istom mjestu – 4. kolovoza na omišaljskoj Placi.

U uvodnom dijelu festivala nastupile su male kanturice Valentina Požega, Paola Požega i Karmela Premužić, voditeljica je i ove godine bila Gloria Fabijanić Jelović, dok je u revijalnom dijelu programa nastupila Lea Mijatović.

Umjetničko vodstvo festivala za ovogodišnju je Rozetu odabralo jedanaest klapa, od kojih se publici predstavilo njih deset, svaka s po dvije pjesme: Anima Arbae iz Raba, Divna iz Trpnja, Hreljin iz Hreljina, Iskre iz Delnica, Konistra iz Kostanja, Kurjože iz Podstrane, Lađarice iz Siska, Stridonne iz Štrigove, Tamarin iz Vranjica i Vidulice iz Rijeke.

Žiri u sastavu Helga Dukarić Dangubić, Anita Stupac Butorac, Ante Rados, Branko Starc i Bojan Pogrmilović odabrao je tri najbolje klape kojima je dodijeljena nagrada Omišljanska rozeta, simbol fetivala, replika prozorske rozete koja krasi pročelje župne crkve u Omišlju. Treća nagrada pripala je klapi Stridonne iz Štrigove, drugo mjesto osvojile su Lađarice iz Siska, a po mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda najbolja je bila klapa Kurjože iz Podstrane.

Posebnost festivala je da voditelji klapa natjecateljica također biraju onu koja je po njihovom mišljenju bila najbolja i zaslužila nagradu Zlatna mažurana, a ovaj put je njihov izbor bio isti kao i izbor stručnog žirija, te je nagrada otišla u ruke djevojaka iz klape Kurjože.Publika je najviše glasova, a time i nagradu Meštar Sinoga, nazvanu po autoru rozete, dodijelila klapi Hreljin.