26. državno pojedinačno prvenstvo u podvodnom ribolovu

Prvi put nakon 2004. godine je u Zadru održana smotra najboljih podvodnih ribolovaca u zemlji

U organizaciji Sportskog ribolovnog društva Harpun iz Zadra od 22. do 24. lipnja 2017. održalo se 26. državno pojedinačno prvenstvo u podvodnom ribolovu. Prvi je to put nakon 2004. godine da se smotra najboljih podvodnih ribolovaca u zemlji održala u Zadru, koji, možemo reći, polako postaje centralno mjesto podvodnog ribolova u Hrvatskoj. Kako po snazi natjecanja koja se u njemu održavaju, tako i po proizvodnji podvodno ribolovne opreme, s obzirom da je glavni sponzor natjecanja najveća domaća tvrtka za proizvodnju ronilačke opreme Dive In smještena upravo u Zadru. Uz Dive In, valja se zahvaliti i Humminbirdu koji je osigurao vrijedne nagrade za trojicu prvoplasiranih natjecatelja – Helix 5 SI GPS uređaje, piše Podvodni.hr.


Verifikacija natjecatelja, otvorenje, vaganje i proglašenje pobjednika održalo se u Famous Beach&Grill baru na Boriku. Smješten tik uz more i uređen u sportsko-morskom stilu, s 4-metarskim modelom velike bijele psine koji visi s plafona, Famous je idealno mjesto za održavanje ovakvih natjecanja. S obzirom da je riječ i o popularnom mjestu za izlaske i popodnevna druženja, vaganju je oba dana prisustvovalo i mnogo slučajnih namjernika i turista, čime su imali priliku upoznati se s podvodnim ribolovom i vidjeti malo o nečemu o čemu možda i ne znaju mnogo. To je odlično za sam podvodni ribolov i njegovu percepciju u javnosti.

Nastupilo je 17 natjecatelja, a domaćin je kao zone lova odredio šire akvatorije otoka Iža i otoka Sita i Žuta. Kao rezervna zona u slučaju lošeg vremena određena je zona s vanjske strane otoka Ugljana. Srećom, vrijeme je oba dana bilo gotovo idealno tako da su natjecatelji mogli bez problema odraditi pozicije i taktike koje su zamislili.

Prvo dan se lovio otok Iž, uz dio otoka Rave. Ranije, s pregleda te zone, natjecatelji su izvještavali o malo ribe i hladno moru. Doista, riba se na Ižu drži nešto dublje i potrebno je dobro poznavati pozicije da bi se ostvario ulov. Start je dan točno u 9:00 sati s Punta Parde, južne iške punte. Uz nešto jačeg vjetra zamreškano more dalo je nadu da bi se nešto moglo uloviti i u kraju. To se pokazalo točnim pa su uskoro počele stizati informacije da osim očekivanih škrpini mnogi natjecatelji imaju na niskama brancine. Po predaju ulova vidjelo se da je ponajbolju žicu očekivano donio aktualni prvak Daniel Gospić na kojoj su se isticala dva krasna brancina. Impresivnu žicu donio je i Stjepko Kesić koji Danielu već nekoliko godina na državnim prvenstvima stalno puše za vratom. Posebno je oduševio Sandi Peruško iz SRU Marlera Ližnjan, koji je donio kirnju od oko 4-5 kilograma.

Vaganje je potvrdilo što se pretpostavljalo – Daniel Gospić s 19270 bodova zauzeo je prvo mjesto, dok je Stjepko Kesić s 15924 boda završio na drugom mjestu. Treće mjesto pripalo je Radoslavu Jakupoviću s 14337 bodova. Kirnja Sandija Peruška težila je 4.390 grama, i uz ostalu ribu donijela mu 13534 boda i četvrto mjesto. Domaća mlada nada Mate Barešić s 11670 bodova zauzeo je peto mjesto, piše Podvodni.hr.

Drugi dan natjecanja lovila se sitsko-žutska otočna skupina koja je puna malih otočića, hridi, brakova i plićina. Teren je manje zahtjevan za ribolov, more toplije, a zona općenito bogatija ribom nego zona prvog dana. Na dan natjecanja, međutim, morska je struja bila dosta izražena i otežavala natjecateljima koji su pripremili dublje pozicije. Vjetra nije bilo, većinu vremena bila je bonaca kao ulje.


Daniel Gospić obranio je titulu državnog prvaka i okitio se zlatnom medaljom po sedmi put. Uistinu impresivan uspjeh, potvrdivši još jednom da je riječ o ribolovcu koji pored golemog iskustva posjeduje i neviđen prirodni talent i nos za ribu. Stjepko Kesić se dakle po četvrti put zaredom morao zadovoljiti drugim mjestom, dok je Mate Barešić uspio preskočiti Sandija Peruška i zauzeti treće mjesto. Izuzetan uspjeh za tako mladog lovca, piše Podvodni.hr.

Po završetku svečane večere sudac natjecanja Ante Bjažević proglasio je pobjednike, a opunomoćenik Tomislav Milićević zatvorio natjecanje. Nagrade, Helix 5 SI GPS uređaje i Dive In poklon pakete podijelili su predstavnici spoznora. Napomenimo da je Dive In poklon paket, nagradu za najveću ulovljenu ribu, također pokupio Mate Barešić s ugorom od 5.6 kilograma, a nagradu za najvrijedniju ulovljenu ribu, također Dive In poklon paket i paket Laškog piva zaslužio je Sandi Peruško s već spomenutom kirnjom od 4.3 kilograma.Više pročitajte na Podvodni.hr.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0