Danas je u Europskom parlamentu u Bruxellesu u organizaciji zastupnika Davora Škrleca i Grada Hvara održana rasprava na temu: “150 godina organiziranog turizma – nulta točka održivog razvoja Grada Hvara“.
Toj raspravi prethodila je prezentacija otočkih proizvoda u prostorijama HGK u Bruxellesu. Hvarani su samo za tu prigodu donijeli različite autentične delicije skuhane i spremljene u kuhinji gospodarske komore gdje je upriličen i domjenak uz pratnju klape, ali i domaćina s Hvara.
Prezentaciji turističke ponude Grada Hvara prisustvovalo je petnaestak međunarodnih novinara, blogera i influencera koji će svoja iskustva podijeliti sa desecima tisuća pratitelja i čitatelja putem interneta ili tiskanih medija.
Dio atmosfere možete pogledati u našoj fotogaleriji i videozapisima.

Na raspravi u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu prisustvovali su gradonačelnik Grada Hvara Rikardo Novak, državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU-a Tajana Huzak te predstavnici Europske komisije iz nadležnih uprava za razvoj otoka.
“Naše otoke moramo učiniti primjerima dobrog upravljanja što uključuje pametno gospodarenje otpadom, razvoj održivog turizma i dobru povezanost tijekom cijele godine.”, poruka je sudionika današnje rasprave “150 godina organiziranog turizma – nulta točka održivog razvoja Grada Hvara“ koja se održala u Europskom parlamentu.
Kao član međuskupine Europskog parlamenta za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, zastupnik Škrlec bavi se promicanjem održivog turizma i kružne ekonomije na otocima, što uključuje gospodarenje otpadom, korištenje obnovljivih izvora energije i pametnih tehnologija kako bi hrvatski otoci uz pomoć Europske unije iskoristili sve svoje potencijale i postali samoodrživi.
“Naši otoci pokazali su se među najnaprednijima zbog toga što su prepoznali prilike koje im pružaju javne politike Europske unije, a to je kako na pametan način iskoristiti fondove EU-a za razvoj održivog turizma i vlastitih energetskih potencijala. Prošlog tjedna smo na plenarnoj sjednici usvojili zakonodavni paket ‘Čista energija za sve’ koji od država članica zahtijeva veću upotrebu obnovljivih izvora energije, što je dobar početak zelene energetske tranzicije koja promiče inovacije i stvara radna mjesta u budućnosti. Građani od sada mogu lakše proizvoditi i prodavati vlastitu energiju iz obnovljivih izvora.” – rekao je zastupnik Škrlec.
“Obilježavanjem 150. godina organiziranog turizma u Europskom parlamentu htjeli smo zaokružiti ovu našu jedinstvenu proslavu. Naša budućnost leži u turizmu koji će na ispravan i održiv način iskoristiti resurse koji su nam podareni, a trenutno su zanemareni ili stoje neiskorišteni. Trenutno smo u pregovorima s HEP-om oko izgradnje sunčane elektrane na području Grada Hvara u čijoj bi izgradnji morali sudjelovati građani i sam Grad Hvar. Smatram jako bitnim da uključimo građane i na taj način propagiramo gospodarsku učinkovitost, društvenu odgovornost te zaštitu okoliša.” – rekao je gradonačelnik Grada Hvara Rikardo Novak.
“Održivi turizam i općenito održivost u bilo kojem segmentu poslovanja u današnjem svijetu su nužnost, ali i formula uspjeha. Budućnost turističkog sektora je dinamična i moramo stalno pratiti taj korak, ali i nametati nove trendove. U svemu tome ne smijemo zanemariti održivost koju možemo postići jedino okretanjem prema kvaliteti i odgovornom razvoju kako bi i generacije koje dolaze iza nas mogle uživati u dobrobitima turističke djelatnosti.” – rekao je državni tajnik Tonči Glavina.
Upravo je u proceduri donošenja u Hrvatskom saboru novi Zakon o otocima koji ima za cilj usklađivanje i veću koherentnost politike otočnog razvoja sa nacionalnim i europskim politikama i zakonodavstvom, jačanje i uvođenje novih i suvremenih mehanizama i rješenja za poticanje politike otočnog razvoja, definiranje otoka kao područja s razvojnim posebnostima i posebnom situacijom te jače uključivanje svih dionika politike razvoja otoka, naročito onih na lokalnoj razini, prilikom donošenja i predlaganja politika usmjerenih na mjere poticanja razvoja otoka.
“Provedbom novog Zakona o otocima omogućiti će se ciljano upravljanje otočnom politikom i održivim razvojem kroz podizanje kvalitete i uvjeta života na otocima uz dostupnost usluga prilagođenih današnjem vremenu i potrebama stanovništva, zatim demografska i gospodarska revitalizacija te samoodrživost i samodostatnost na principima ‘pametnih otoka’.“ – rekla je pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU-a Tajana Huzak.

“Ja sam ovdje na kraju da napravim kratki “reality check” nakon svega što je prezentirano. Problem je što mi kao otočani mislimo da nemamo pravo odlučivati. To je u potpunosti netočno, a turisti se ponašaju prema onom što vide od nas. Velik broj turista znači opterećenje opskrbne mreže i ogromne količine smeća. Mi to nekad pred sezonu uspijemo prikriti, ali često se dogodi da upravo ti turisti čiste naše otoke. Cilj nam je da kroz sljedeću godinu zajedno s lokalnim dionicama izradimo planove za energetsku tranziciju šest EU otoka, a vrlo sam sretna što je Cres,odnosno cresko-lošinjski arhipelag jedan od njih. Vjerujem kako će se i otok Hvar prijaviti u taj projekt posebno nakon što budu vidljivi rezultati s otoka Cresa. Pitali su me zašto ovo radim kad je ovdje dosta nas otočana, ali upravo pričam svim otočanima jer bez njih se neće ništa napraviti, a ove naše riječi će ostati samo prazno slovo na papiru, zaključila je Maja Jurišić predsjednica Pokreta Otoka te predstavnica u Tajništvu za otoke pri Europskom Parlamentu.

Nakon što su se prezentirali zaključi rasprave, svima prisutnima prezentirana je i pripremljena lokalna hrana, začini i piće s otoka Hvara.


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime