Župnik traži 300 kuna po djetetu za krizmu: “Pobijesnila sam, crkva od sakramenta pravi biznis”

Podjela sakramenta svete potvrde, odnosno krizma, koju iduće nedjelje u šibenskoj župi sv. Petra na Vidicima predvodi biskup Tomislav Rogić, izaziva ovih dana dosta nezadovoljstva među roditeljima koji su dobili cjenik 'usluga' i otkrili da će za krizmu, uz sve ostale troškove, morati potrošiti još najmanje 300 kuna

Naime, ta župa za posudbu haljine za krizmanike, koju kasnije moraju vratiti, traži 70 kuna, a za DVD i tri fotografije sa sakramenta svete potvrde još 80 kuna. Uspomena na svetu potvrdu, što god to značilo, košta još pet, a svijeća 15 kuna. Šibenska biskupija naplaćuje i taksu za taj obred od čak 30 kuna, poklon krizmanicima 20 kuna, a naplaćuju i uređenje crkve – dodatnih 30 kuna!


Tu je i nagrada kateheti koje će roditelje koštati 10 kuna, koliko i nagrada krizmatelju biskupu, a na popisu materijalnih obveza je i dar crkvi koji košta 30 kuna, piše ŠibenikIn .

Ukupno tako roditelji za svakog krizmanika ove godine na šibenskim Vidicima trebaju samo za uslugu crkve izdvojiti 300 kuna.

– Pobijesnila sam kad nam je dijete donijelo cjenik kući i kad sam vidjela što sve naplaćuju za sakrament koji je oduvijek bio besplatan i koji mora biti besplatan. Traže novac doslovno za sve, pa čak i za dolazak svećenika. Ispada da je Crkva postala tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem odjeće, prodajom svijeća i suvenira, a da je sakrament svete potvrde samo poligon za zaradu i biznis. Jasno, uz sve to, očekuje se još da svećenika pozovete na ručak i da se uz milodar ekstra na misi župniku preda i lijepa bijela koverta s pristojnim iznosom kuna u gotovini – za ŠibenikIn požalila se Šibenka.

Svatko tko poznaje Evanđelje, dodaje sugovornica, jako dobro zna što je duhovnost, a što materijalizam protiv kojeg je nedvosmisleno ustao i sam Isus Krist u onoj epizodi kada se žestoko suprotstavio farizejima koji su od bogoljublja napravili biznis.

– Isus je propovijedao poniznost, a od poniznosti u našoj crkvi ja ne vidim niti p. Želim naglasiti da sam vjernica i da živim onako kako to nalaže kršćanska vjera, ali u ovakvu Crkvu ne mogu vjerovati. Sve što im nije odgovaralo, što im nije ‘išlo u piriju’, oni su odbacili i sada samo gledaju kako će zastrašiti narod i onda na tom strahu profitirati – ogorčena je žena.


Da Crkva u Hrvatskoj nije takva kakva je, dodaje, i da nisu odbacili Isusa, naša bi zemlja bila civilizirano i visoko moralno društvo.

– Ovako kao da smo u srednjem vijeku. Komercijalizirali su vjeru i isprali ljudima umove kako bi zarađivali, a podupiru i sve političke opcije koje žele oglupiti ovaj napaćeni narod. To nije katolička crkva u koju vjerujem i u čijem sam duhu odgojena. To nema veze s onim što me učila baka i moj župnik iz djetinjstva koji je propagirao sve ono što Šibenska biskupija ovim cjenikom sada gazi. Poniznosti, gospodo, a ne profita – poručuje iznervirana Šibenka nakon što je unaprijed od crkve dobila račun od 300 kuna za sakrament krizme svog djeteta.Župnik Ivan Penava, koji vodi župu sv. Petra na Vidicima, kaže da se njemu nitko od roditelja nije žalio na cijenu krizme. Na pitanje je li u redu uzimati toliki novac roditeljima za sakrament, nije bio spreman odgovoriti.

– Ne znam koji se to roditelji žale, meni se nitko nije javio. Ja sam održao sastanak s roditeljima svih krizmanika i dao im papir s objašnjenjem. Neka se ti roditelji koji su nezadovoljni meni jave, mene nitko nije kontaktirao niti se žalio na cijenu. Neka se slobodno jave ako nemaju novaca, pa ćemo im to pokloniti i neće morati platiti – rekao je fra Penava.

Na pitanje smatra li da je u redu toliko naplaćivati usluge crkve za krizmu, nije dao odgovor, već je samo više puta ponovio da se nezadovoljni roditelji njemu jave.

Iz Šibenske biskupije su na upit portala ŠibenikIN da se očituju na temu naplate usluga sakramenta krizme, odgovorili pisanim putem.

“Službena taksa u Šibenskoj biskupiji kao i u ostalim (nad)biskupijama za sakramanet svete krizme je 30 kuna. Sve ostalo je dogovor roditelja i župnika u pojedinoj župi”, službeni je stav biskupije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0