Znate li zašto se danas slavi Dan Kaštela? “Učinimo Kaštela još ljepšim i ugodnijim mjestom za život”

"Proslavimo Dan našeg Grada dostojanstveno uz želje da zajedničkim zalaganjem pridonesemo razvoju i boljitku života u našoj zajednici" - poručio je kaštelanski gradonačelnik


Kaštela danas slave svoj dan. Kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović svojim je sugrađanima uputio prigodnu čestitku:


Drage Kaštelanke i Kaštelani, sretan vam Dan grada kojeg danas s ponosom slavimo na dan ispisane darovnice kneza Trpimira kojom je Splitsko-dalmatinskoj nadbiskupiji darovao crkvicu Sv. Jurja u Putalju, 04. ožujka 852.godine. Proslavimo Dan našeg Grada dostojanstveno uz želje da zajedničkim zalaganjem pridonesemo razvoju i boljitku života u našoj zajednici te time Kaštela učinimo još ljepšim i ugodnijim mjestom za život! Dragi prijatelji, sretan vam Dan grada Kaštela!” – poručio je Ivanović.

Inače, prekjučer je povodom Dana grada Kaštela održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Gradonačelnik se pred okupljenim uzvanicama osvrnuo na ono što je učinjeno proteklih mjeseci, ali i ponudio razmišljanja kako Kaštela učiniti boljim i ugodnijim za život.

Večeras se s početkom u 20 sati u kinu “Sveti Juraj” u Kaštel Sućurcu održava svečani koncert klapa. Nastupaju klape: HRM “Sveti Juraj”, Sveti Jeronim, Kampaneli, Štorija, Podvorje, Neverin i Cambi. Organizator je Grad Kaštela koji svojim građanima za Dan grada poklanja pravu glazbenu poslasticu. Ulaz je slobodan.

Trpimirova darovnica

Inače, Kaštela obilježavaju Dan grada upravo na datum 04. ožujka u spomen na isti datum daleke 852. godine kada je knez Trpimir, darovavši crkvicu Svetog Jurja u Putalju splitskoj nadbiskupiji, u pisanoj darovnici izdanoj u Bijaćima po prvi put napisao “knez Hrvata milošću Božjom”, odnosno “dux Croatorum iuvatus munere divino“.Prijepis Trpimirove darovnice iz 16. stoljeća danas se čuva u župnoj Riznici crkve Svetog Jurja u Kaštel Sućurcu koja je zbog čuvanih eksponata od neprocjenjive nacionalne i crkvene važnosti.

Svim Kaštelanima čestitamo njihov dan!Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0