Znate li tko je pokretač prvog “adventa” u Hrvatskoj i tko je osmislio cijeli ovogodišnji Božićni grad u Makarskoj?

Svjetski čovjek, kako voli reći sam za sebe, kaže da je Božićna priča u Makarskoj u korak s onima vani te poziva sve da je dođu vidjeti


Makarski advent, popularni Božićni grad, najstariji je “svjetovni” advent u Hrvatskoj. Prvog je, sada već daleke 1999., pokrenuo Ivan Roso Dusak, koji je, inspiriran sličnim događajima u zapadnoj Europi, želio donijeti nešto novo svojoj Makarskoj.


Proteklog vikenda velikom feštom u Božićnom gradu na Osejavi proslavila se 20. obljetnica od pokretanja Adventa u Makarskoj, a slavljeničku tortu rezao je sam Dusak.

Ivan Roso Dusak otkrio nam je kako se to dogodilo.

– Slučajno se dogodilo. Šetao sam gradom kada mi je sinula ideja da bi na trgu mogao napraviti neku feštu za doček Nove godine. Te godine sam sve financirao, od kućica, Betlehema, stražara, Djeda Božićnjaka. Grad mi je dao dozvolu za lokaciju. Makarani su bili jako skeptični, iako je bilo posjetitelja, za doček su svirala Srebrna Krila pa sam tu očekivao nekakvu zaradu. Međutim nitko nije došao, stoga sam završio u minusu oko 20 tisuća tadašnjih maraka.- priča Ivan.

 

Usprkos svemu, Ivan je sljedeće dvije godine i dalje preuzeo organizaciju na sebe, a nakon toga je više financijski nije mogao podržati pa je potražio pomoć sponzora.

– Iz Njemačke sam mjesecima donosio knezle koje su tamo jako popularne, ali naravno ostalo je oko 300 kilograma jer ih nitko nije htio probati- govori Ivo o ponudi hrane i pića.

Ivan navodi da se advent obnovio dolaskom gradonačelnika Bebeka na vlast koji je podržavao ovu manifestaciju.

– Šteta što nije ostao. Moja žena Zrinka je u to vrijeme završila dizajn i pomagala mi što je diglo advent na neki viši nivo. Dekoraciju ovogodišnjeg adventa, ona je dizajnirala. Još uvijek sudjelujem u Božićnom gradu – nadodaje.

Svjetski čovjek, kako voli reći sam za sebe, kaže da je Božićna priča u Makarskoj u korak s onima vani te poziva sve da je dođu vidjeti.

VEZANI SADRŽAJ:

Naš sugovornik naglašava da je presudnu ulogu u ljepoti ovogodišnjeg makarskog Božićnog grada imala njegova supruga, Zrinka Roso.

– Zrinka Roso osmislila i dizajnirala cijeli Božićni grad u Makarskoj, ona je glavna dizajnerica za sve što se tamo može vidjeti. Dizajnirala je cijeli koncept do najmanjeg detalja. Zrinka je zaslužna za najfotografiraniji kadar prošlog ljeta u Hrvatskoj, a to su viseći suncokreti u Kalalargi. Domaći i strani turisti na društvenim mrežama označili si tisuće hashtagova “#floralarga“. Upravo je Zrinka dizajnirala i cijelu Čarobnu šumu o kojoj se danas priča u cijeloj Hrvatskoj, a napravila je i nacrt za Čarobnu kuću – rekao nam je Ivan Roso Dusak koji vjerojatno nije ni slutio da će njegov advent, pokrenut daleke 1999., postati standardno događanje u većini hrvatskih gradova dva desetljeća kasnije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime