Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Znate li što se događa vašem tijelu ako se svaki dan “častite” ugljikohidratima?

Što je zajedničko pahuljastim palačinkama, vrućoj kriški pizze i onoj vrećici čipsa koja izaziva ovisnost? Pa, kao prvo, ukusni su! S druge strane, vjerojatno nećete pronaći nijedan od njih u hrani koju preporučuju kod različitih dijeta jer su bogate ugljikohidratima. Jeste li ikada sanjarili o tome kako bi bilo jesti ovakvu hranu cijelo vrijeme? Ili možda zapravo znate kako je to jer se tako hranite pa vas zanima kakav učinak imaju na vaše tijelo?
D.D. / Foto: Pixabay20. listopada 2023. 08:29
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Ispostavilo se da jedenje tona hrane s visokim udjelom ugljikohidrata može uzrokovati brojne zdravstvene probleme. U intervjuu za Mashed, Amanda A. Kostro Miller, koja radi u savjetodavnom odboru Fitter Livinga, istaknula je da će prva i najočitija briga biti taj broj na ljestvici. “Ako ste skloni pretjeranom konzumiranju ugljikohidrata, posebno slatkiša, grickalica i pića zaslađenih šećerom, mogli biste se udebljati ili neće moći smršavjeti kako želite”, kaže Miller. Ipak, nisu krivi ugljikohidrati, dodala je. Ukupni broj kalorija koje jedete utječe na vašu težinu, piše N1.

Međutim, postoje zdravstveni problemi povezani upravo s prekomjernom konzumacijom ugljikohidrata. A neki od njih su ozbiljni.

Razina šećera u krvi može skočiti

Prema Miller, jedna od najvećih briga kod prehrane s visokim udjelom ugljikohidrata je da ćete dovesti razinu šećera u krvi u nezdrave razine. Ovo je posebno opasno za ljude koji ili boluju od dijabetesa ili im je liječnik rekao da im je šećer u krvi na razini predijabetesa.

“Loša kontrola unosa ugljikohidrata može dovesti do skokova šećera u krvi tijekom dana”, objasnila je Miller. “Osobe s dijabetesom trebaju imati individualnu obuku ili obuku u malim grupama s registriranim dijetetičarom ili certificiranim edukatorom za dijabetes kako bi razumjeli njihov preporučeni unos ugljikohidrata.”

Najbolje je da pripazite na ukupnu razgradnju ugljikohidrata, masti i proteina koje jedete svaki dan, primijetila je Miller. Otprilike polovica vaših kalorija – između 45 i 65 posto – trebala bi dolaziti iz ugljikohidrata, dok bi 20 do 35 posto trebalo dolaziti iz masti, a 10 do 35 posto trebalo bi dolaziti iz proteina.

Mogli biste provesti puno vremena u kupaonici

Ukusan, sladak desert mogao bi trenutno imati odličan okus, ali ako sat ili dva kasnije budete jadni u kupaonici, možda pita od jabuka nije bila vrijedna toga. Prema Miller, određeni broj ljudi osjetljiv je na hranu s visokim sadržajem ugljikohidrata, uključujući i one zdrave, poput voća i povrća. “Iako većina ljudi ne treba diskriminirati određeno voće i povrće da bi bili zdravi, neki ljudi mogu primijetiti da se zbog određenog voća i povrća osjećaju bolje ili lošije od drugih”, objasnila je. “Iako je svo voće i povrće hranjivo, neko ima visok udio tih tvari i kod nekih ljudi može uzrokovati nelagodu poput nadutosti, plinova, proljeva i bolova u trbuhu.”

Ovaj problem pogađa samo neke ljude, ne sve, a ako niste netko tko se nakon voćne salate osjeća “bolesno, teško i nadut”, trebali biste nastaviti jesti svo voće, piše N1.

Možda ćete se osjećati puni energije

Ugljikohidrati sigurno su na lošem glasu, ali pravi ugljikohidrati su zapravo jako dobri za nas jer nam daju energiju, istaknula je Miller. “Ugljikohidrati su omiljeni izvor energije za tijelo. Oni neće zamijeniti dobar noćni san, ali korisni su za hranjenje vaših stanica i održavanje tijela”, rekla je. “Unos dovoljne količine ugljikohidrata otklanja umor i daje vam energiju za zdraviji način života pun aktivnosti i tjelovježbe. S druge strane, primijetila je Miller, nedovoljna konzumacija ugljikohidrata može iscrpiti nemasnu tjelesnu masu i tjelesne proteine.

Možda ćete primijetiti da Miller forsira mnogo voća i povrća, a ne pizzu, palačinke ili bilo koje druge vrste škroba o kojima sanjate. To je zato što postoji razlika, rekla je. “Nisu SVI ugljikohidrati loši. Zdravi ugljikohidrati daju vam tone hranjivih tvari, energije, vlakana i mikronutrijenata.”

Koja je hrana na popisu “dobrih” ugljikohidrata? Pogađate: Voće i povrće. Miller je također rekala da bismo trebali jesti zdrave količine cjelovitih žitarica, mahunarki i nemasnih mliječnih proizvoda. “Ovi ugljikohidrati daju vam dugoročnu energiju”, objasnila je. “Također, voće i povrće su ugljikohidratne namirnice i treba ih svakodnevno konzumirati zbog vlakana, vode, vitamina i minerala.” Mliječni proizvodi poput nemasnog jogurta ili mlijeka, u međuvremenu, “mogu biti dio zdrave dijete za mršavljenje zbog sadržaja proteina”, objasnila je.

Možda ćete se poželjeti liječiti

Što je s ugljikohidratima koji definitivno nisu u kategoriji povrća ili obranog mlijeka? “‘Ugljikohidrati’ je krovni izraz za nekoliko vrsta ugljikohidrata”, objašnjava Miller. “Kada razlažemo ugljikohidratnu hranu, postoje neki ugljikohidrati koje treba uključiti u prehranu u svakom obroku i druge vrste ugljikohidrata koje treba ograničiti ili konzumirati kao poslasticu.” Ugljikohidrati koji su “ne tako zdravi” ugljikohidrati uključuju slatkiše, deserte, gazirana pića i prerađene grickalice. Ne morate ih potpuno izbaciti iz prehrane, dodala je Miller, ali ih doista treba čuvati za posebne prilike.

“Postoje izvori ugljikohidrata koje bi trebalo ograničiti zbog općeg zdravlja i mršavljenja, kako biste kontrolirali unos kalorija”, dodala je Miller. “Ove vrste ugljikohidrata imaju puno kalorija, a minimalnu hranjivost pa ćete ih možda čuti da se naziva ‘praznim kalorijama’.” A ako ih uzimate kao dodatak i ne tako često, izbjeći ćete skokove u razini šećera i povećanje tjelesne težine koje dolazi od redovitog uživanja u njima.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
1
Laž
0
Sad
1
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
PRIPAZITE Svjedoci spriječili prijevaru na cesti, policija stigla u rekordnom roku: "Napao je ženu..."
17
min
PRIPAZITE Svjedoci spriječili prijevaru na cesti, policija stigla u rekordnom roku: "Napao je ženu..."
Hajduk danas na Maksimiru: "Mi ćemo ih napasti, nećemo se nikoga bojati"
33
min
Hajduk danas na Maksimiru: "Mi ćemo ih napasti, nećemo se nikoga bojati"
Kako znati da je SMS poruka pročitana?
38
min
Kako znati da je SMS poruka pročitana?
Kladionice opet podcjenjuju Hrvatsku: SAD i Urugvaj imaju veće šanse
49
min
Kladionice opet podcjenjuju Hrvatsku: SAD i Urugvaj imaju veće šanse
MIŠE O DERBIJU "Ne briljiraju ni jedni ni drugi, Livaja mora igrati od prve"
1
sat
MIŠE O DERBIJU "Ne briljiraju ni jedni ni drugi, Livaja mora igrati od prve"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
  • Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    5. prosinca 2025. 14:28
  • Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    5. prosinca 2025. 20:45
  • Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    5. prosinca 2025. 17:46
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.