Znate li smije li se i danas komentirati izbore na društvenim mrežama?

Kršenje izborne šutnje sankcionira se kaznom od tri tisuće kuna za fizičke osobe


Na snazi je izborna šutnja, što prema Zakonu o izborima znači kako je “zabranjeno javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela”.


Kršenje izborne šutnje sankcionira se kaznom od tri tisuće kuna za fizičke osobe, od 10 do 30 tisuća kuna za kandidate te kaznom do 500 tisuća kuna za stranke koje prekrše šutnju.

Ipak, zbog eksplozije popularnosti društvenih mreža mnogi se građani pitaju smiju li komentirati izbore na svojim profilima na društvenim mrežama i forumima. Odgovor je – smiju.

Građani koji ne sudjeluju u izborima smiju i za vrijeme izborne šutnje iznositi svoje stavove, komentirati izbore i izborne sudionike, pa tako i na svojim profilima na društvenim mrežama i forumima, navodi Državno izborno povjerenstvo.

Iako iz DIP-a pozivaju građane da se suzdrže od objavljivanja komentara, to nije zakonom zabranjeno niti za to postoje ikakve sankcije.

Kršenje izborne šutnje uopće nije regulirano na društvenim mrežama i ne postoje nikakve sankcije za to, potvrdio je za Index i bivši pef GONG-a Dragan Zelić.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime