Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Znate li koliko dugo smijete čuvati ovu hranu u hladnjaku?

Pravilno skladištenje hrane ključno je za očuvanje njezine kvalitete i sigurnosti, no mnogi nisu sigurni koliko dugo pojedine namirnice smiju stajati u hladnjaku. Poznavanje osnovnih pravila ne samo da čuva vaše zdravlje, već i smanjuje bacanje hrane te štedi novac
D.D. / Foto: Pixabay18. prosinca 2025. 07:09
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Prema preporukama stručnjaka, uključujući i Američku Agenciju za hranu i lijekove (FDA), temperatura u hladnjaku mora biti konstantno na 4°C ili niža kako bi se osigurala sigurnost namirnica. Svako odstupanje, pogotovo u rasponu između 5°C i 60°C, predstavlja "opasnu zonu" u kojoj se bakterije mogu razmnožavati eksponencijalnom brzinom. Održavanjem niske temperature ne čuvate samo sigurnost, već i kvalitetu hrane – njezin okus, boju, teksturu i hranjive tvari. Zbog toga je važno redovito provjeravati temperaturu hladnjaka, pogotovo ako sumnjate u njegovu ispravnost.

Osim temperature, postoji nekoliko općih pravila kojih se valja pridržavati za optimalno čuvanje hrane. Hladnjak nikada ne bi smio biti pretrpan jer to sprječava pravilnu cirkulaciju hladnog zraka, što dovodi do neravnomjernog hlađenja i stvaranja toplijih džepova idealnih za razvoj bakterija. Vruću hranu, poput ostataka ručka, potrebno je ohladiti prije stavljanja u hladnjak, ali nikako je ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Što duže hrana stoji vani, veća je vjerojatnost kontaminacije. Na kraju, vrijedi zlatno pravilo sigurnosti hrane: "Kada ste u nedoumici, bacite." Ako namirnica ima neobičan miris, boju ili teksturu, rizik od trovanja jednostavno nije vrijedan, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Jedan od najvažnijih, a često zanemarenih aspekata sigurnosti jest pravilan raspored namirnica unutar hladnjaka. Logika je jednostavna i temelji se na sprječavanju unakrsne kontaminacije. Sirovo meso, perad i riba uvijek se moraju držati na najnižoj polici, idealno u zatvorenoj posudi ili na tanjuru. Na taj način njihovi sokovi, koji mogu sadržavati opasne bakterije, neće kapati na drugu hranu. Gornje i srednje police rezervirane su za gotovu hranu, ostatke obroka, mliječne proizvode i nareske. Vrata hladnjaka najtopliji su dio uređaja i podložna su čestim promjenama temperature, stoga su prikladna samo za namirnice otporne na kvarenje poput umaka, senfa, džemova i sokova, ali nikako za osjetljive proizvode kao što su mlijeko ili jaja.

Namirnice s visokim rizikom, poput mljevenog mesa, sirovih kobasica, piletine i svježe ribe, imaju najkraći rok trajanja i trebalo bi ih iskoristiti unutar jednog do dva dana od kupnje. Veći komadi crvenog mesa, kao što su odresci, kotleti ili pečenja od govedine, svinjetine i janjetine, mogu se sigurno čuvati u hladnjaku od tri do pet dana. Neotvorena pakiranja hrenovki i prethodno zapakiranih narezaka mogu izdržati do dva tjedna, no nakon otvaranja njihov rok trajanja drastično se smanjuje na samo tri do pet dana. Slanina u hladnjaku može stajati oko tjedan dana, dok kuhano meso i ostaci jela s mesom ostaju sigurni za konzumaciju tri do četiri dana.

Pravilno skladištenje namirnica ključno je i za voće i povrće, no pravila se znatno razlikuju. Osjetljivo lisnato povrće poput špinata i zelene salate najbolje je iskoristiti unutar nekoliko dana, dok korjenasto povrće poput mrkve i cikle može potrajati i do dva tjedna. Paprike, brokula i krastavci obično su dobri oko tjedan dana. Važno je znati da nekim vrstama povrća hladnjak šteti; rajčice gube okus i postaju brašnaste, dok krumpir i luk treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu, ali izvan hladnjaka. Slično je i s voćem. Bobičasto voće poput jagoda i borovnica vrlo je osjetljivo i treba ga pojesti unutar dva do tri dana. S druge strane, jabuke i citrusi mogu izdržati i nekoliko tjedana. Neko voće, poput banana, avokada i breskvi, treba prvo ostaviti da dozrije na sobnoj temperaturi, a tek ga onda staviti u hladnjak kako bi mu se produljila svježina.

Jaja su izdržljivija nego što mnogi misle i mogu se sigurno čuvati u hladnjaku tri do pet tjedana, no najbolje ih je držati u originalnoj ambalaži na polici, a ne u vratima. Mlijeko bi se trebalo potrošiti unutar tjedan dana od otvaranja, bez obzira na rok trajanja otisnut na pakiranju. Jogurt i svježi sir mogu trajati jedan do dva tjedna. Tvrdi sirevi poput parmezana i cheddara mogu izdržati i do nekoliko mjeseci ako su pravilno zamotani, dok meki sirevi poput brieja imaju rok trajanja od jednog do dva tjedna. Što se tiče ostataka kuhanih jela, većina njih sigurna je za konzumaciju unutar tri do četiri dana, pod uvjetom da su pravilno i brzo ohlađeni te pohranjeni u zatvorenim posudama. Otvorene konzerve uvijek treba prebaciti u staklenu ili plastičnu posudu, a njihov sadržaj iskoristiti unutar nekoliko dana.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
1
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Kad će Lećevica? Sučeljavamo Antu Šošića i Jakova Prkića, ove subote u Dalmacija Danas DUELU
13
min
Kad će Lećevica? Sučeljavamo Antu Šošića i Jakova Prkića, ove subote u Dalmacija Danas DUELU
Raspisana tjeralica za likom koji je vrijeđao Jean-Michela Nicoliera
14
min
Raspisana tjeralica za likom koji je vrijeđao Jean-Michela Nicoliera
Na trgu Dobri postavljena zastava Gradskog kotara Grad s novim vizualnim identitetom
36
min
Na trgu Dobri postavljena zastava Gradskog kotara Grad s novim vizualnim identitetom
Od "4 kafića" do Dubrovnika: Mali balun, veliko srce...
47
min
Od "4 kafića" do Dubrovnika: Mali balun, veliko srce...
Ivošević kritizira odluku većine u Županijskoj skupštini: "Koalicija za opijanje"
1
sat
Ivošević kritizira odluku većine u Županijskoj skupštini: "Koalicija za opijanje"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Prilično snažan potres u Dalmaciji, osjetio se u dvije države: "Bome jako, al' srećom nije toliko dugo"
    Prilično snažan potres u Dalmaciji, osjetio se u dvije države: "Bome jako, al' srećom nije toliko dugo"
    17. prosinca 2025. 23:16
  • Ogromni redovi na Kampusu, ovo morate vidjeti. Evo o čemu se radi
    Ogromni redovi na Kampusu, ovo morate vidjeti. Evo o čemu se radi
    17. prosinca 2025. 20:57
  • Pijavica stigla s mora i svom silinom "udarila" u naseljeni dio obale: Ovako je izgledalo kada se pojavila
    Pijavica stigla s mora i svom silinom "udarila" u naseljeni dio obale: Ovako je izgledalo kada se pojavila
    17. prosinca 2025. 18:26
  • Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    Skoko: "Ovo je najtužniji advent u Splitu ikad"
    18. prosinca 2025. 10:30
  • BEZ STRUJE Napunite baterije, veliki dijelovi Splita, ali i dijelovi Hvara, Omiša, trogirskog i imotskog područja sljedeća dva dana bez električne energije
    BEZ STRUJE Napunite baterije, veliki dijelovi Splita, ali i dijelovi Hvara, Omiša, trogirskog i imotskog područja sljedeća dva dana bez električne energije
    17. prosinca 2025. 21:41
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.