Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Znate li koji je najzdraviji sir, a koji trebate izbjegavati?

Sir je iznimno popularna namirnica diljem svijeta, no pitanje je koliko je zdravo konzumirati ga
D.D. / Foto: Pixabay31. kolovoza 2023. 14:57
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Prednosti sira
Sir je bogat proteinima, kalcijem, vitaminima i esencijalnim aminokiselinama, ali je i kaloričan te može biti bogat mastima i natrijem.

“Ako uživate u siru i volite ga, može biti dobar izvor proteina i kalcija. Samo trebate paziti da ga pretjerano ne konzumirate jer se kalorije brzo mogu nagomilati”, kaže nutricionistkinja Lourdes Castro Mortillaro za CNN, prenosi N1.

Protein u siru je dobar alternativ proteinima iz mesa jer je još uvijek životinjskog podrijetla i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje tijelo treba, a ne može ih sintetizirati samo, prema Castro Mortillaro.

Međutim, kao i u svemu vezanom uz prehranu, ukupna ravnoteža hrane koju jedete svakodnevno trebala bi odrediti koliko sira konzumirate, objasnila je Castro Mortillaro.

Koji sir je najzdraviji
Koji sir je najzdraviji? Odgovor ovisi o vašem tijelu i njegovim prehrambenim potrebama, ali evo nekoliko savjeta stručnjaka.

1. Ricotta
I Castro Mortillaro i nutricionistica Emily Martorano smatraju da je ricotta najzdraviji sir.

Ime sira znači “kuhana ponovno”, a Castro Mortillaro objašnjava da se autentična ricotta proizvodi tretiranjem sirutke koja ostane nakon što se mlijeko (poput ovčjeg mlijeka) zgruša kako bi se proizveo sir.

Ricotta ima visoku koncentraciju sirutke proteina, koji se lako apsorbira u tijelu.

“Sirutkasti protein je jedan od najapsorbibilnijih oblika proteina i sadrži širok raspon aminokiselina”, kaže Martorano. “Stoga je ovo najbolja opcija za one koji žele graditi mišiće, snagu, ali istovremeno gubiti masnoću i kilograme”, dodala je.

2. Tvrdi sir
Castro Mortillaro vjeruje da su tvrdi sirevi poput parmezana, pecorina ili gaude također među najzdravijim opcijama, kad se umjereno konzumiraju.

Zbog manje vode i veće koncentracije, “tvrdi sirevi bit će bogatiji kalcijem i vjerojatno ćete biti siti s manjom količinom, pa vjerojatno nećete pretjerati”, kaže ona.

Međutim, budući da su koncentrirani, tvrdi sirevi također mogu imati više natrija od mekših sireva. Ako ste skloni visokom krvnom tlaku ili trebate kontrolirati unos natrija, vjerojatno bi bilo bolje birati mekši sir, kaže Castro Mortillaro.

Savjet: Izbjegavajte prerađene sireve
Ako je moguće, izbjegavajte visoko prerađene sireve poput onih u konzervi, pojedinačno zamotanih kriški i blokova koji čak ne trebaju biti rashlađeni.

“Sir u tubi, američki sir, čak i kremasti sir, pružaju minimalne količine proteina uz puno veći udio masti i natrija”, kaže Martorano.

Neki prerađeni sirevi čak nisu tehnički klasificirani kao “sir” prema američkoj Upravi za hranu i lijekove, već kao “prerađeni proizvodi od sira” ovisno o udjelu stvarnog sira i drugih sastojaka.

“Uvijek je bolje svježe”, prema Martorano.

Kad je riječ o siru, umjerenost je ključna. Bolje ga je koristiti kao dodatak jelima, nego da vam on bude samostalni obrok.

“Umjesto da sir koristite kao glavni izvor hranjivih tvari, on je zapravo prilog”, rekla je Martorano za CNN. “Ako sir kombinirate s nečim drugim – povrćem, cjelovitim zrnima – to će ga učiniti zadovoljavajućim, punim obrokom”, objasnila je.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
1
Nice
2
What?
1
Laž
1
Sad
1
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ovog jutra dogodit će se nešto posebno: Komižani će na sv. Mikulu spaliti brod koji nije s Visa nego s - Neretve
2
sat
Ovog jutra dogodit će se nešto posebno: Komižani će na sv. Mikulu spaliti brod koji nije s Visa nego s - Neretve
Mnoge čizmice i pisma sa željama osvanula su danas na prozorima: Teško je zamisliti da bi netko dijete danas prihvatilo jabuku kao poklon
2
sat
Mnoge čizmice i pisma sa željama osvanula su danas na prozorima: Teško je zamisliti da bi netko dijete danas prihvatilo jabuku kao poklon
Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
2
sat
Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
Uzduž cijele ceste od Lovrinca do Šina osvanula lijepa novosti. Posjetili smo tri istočna splitska kvarta, evo kako su okićeni u Adventu
3
sat
Uzduž cijele ceste od Lovrinca do Šina osvanula lijepa novosti. Posjetili smo tri istočna splitska kvarta, evo kako su okićeni u Adventu
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
6
sat
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
  • Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    5. prosinca 2025. 14:28
  • Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    5. prosinca 2025. 20:45
  • Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    5. prosinca 2025. 17:46
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.