Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?

Ovo je dobro znati
D.D. / Foto: Pixabay5. prosinca 2025. 22:07
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Mislite da je dovoljno grupirati slične namirnice u hladnjaku? Razmislite ponovno. Određene namirnice jednostavno se ne slažu - mogu ubrzati kvarenje jedna drugoj, prenijeti neugodne okuse ili čak stvoriti rizik za sigurnost hrane. Pravilno skladištenje namirnica ne samo da produžuje njihovu svježinu, već i štedi novac.

Držite voće koje proizvodi etilen, poput jabuka, podalje od osjetljivog povrća, a sirovo meso i namirnice jakog mirisa uvijek odvajajte od ostatka sadržaja hladnjaka, piše portal Martha Stewart i donosi još nekoliko savjeta kako namirnicama produljiti svježinu i gdje ih držati u hladnjaku.

Voće koje proizvodi etilen i osjetljivo povrće

Jabuke i kruške ispuštaju plin etilen, biljni hormon koji ubrzava sazrijevanje, ali istovremeno uzrokuje da povrće osjetljivo na njega, poput zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća, brže uvene i propadne. U istu skupinu voća koje proizvodi etilen spadaju i breskve, šljive te banane. Zato bi bilo idealno da jednu ladicu koristite za voće i povrće koje proizvodi etilen, a drugu za osjetljivije namirnice.

Zreli avokado držite podalje od drugih namirnica

Hladnjak je odlično mjesto za čuvanje zrelog avokada na dan ili dva, no nemojte ga držati blizu povrća osjetljivog na etilen. Poput jabuka i krušaka, zreli avokado također ispušta etilen, zbog čega će osjetljivo povrće u njegovoj blizini brže propasti. Zreli avokado čuvajte u zasebnoj ladici ili na polici, dalje od drugog povrća.

Opasnost od sirovog mesa i ribe

Sirovo meso, perad i morski plodovi mogu kapati i tako bakterijama kontaminirati druge namirnice. Uvijek ih držite odvojeno od povrća, sireva i već gotovih jela. Stručnjaci savjetuju da sirovo meso, perad i ribu uvijek čuvate na najnižoj polici hladnjaka, i to u zatvorenim posudama ili na pladnju koji će spriječiti curenje.

Luk i češnjak mogu prenijeti miris na druge namirnice

Jednom kada ih ogulite ili nasjeckate, luk i češnjak treba čuvati u hladnjaku, ali s oprezom. Naime, luk i češnjak mogu prenijeti mirise i okuse na mlijeko, maslac i voće ako nisu čvrsto zatvoreni u posudi. Oguljeni ili nasjeckani luk i češnjak čuvajte u hermetički zatvorenim staklenkama ili posudama i držite ih podalje od drugih namirnica.

Namirnice osjetljive na vlagu

Neke namirnice, poput gljiva, začinskog bilja i bobičastog voća, izrazito su osjetljive na vlagu i brzo se kvare u vlažnim uvjetima. Zato ih nikada ne biste trebali čuvati blizu namirnica s visokim udjelom vode, kao što su rajčice ili krastavci.

Rajčice i krastavci - loša kombinacija

Kad smo već kod rajčica i krastavaca, i njih je potrebno držati odvojeno. Rajčice također ispuštaju etilen koji uzrokuje brzo omekšavanje i kvarenje krastavaca. Rajčice držite na kuhinjskom pultu, a krastavce u ladici hladnjaka s visokom vlagom.

Sirevi jakog mirisa

Iako se čini logičnim držati sve sireve zajedno, to nije uvijek dobra ideja. Sirevi jakog mirisa mogu prenijeti svoje arome na blaže i nježnije sireve, ali i na maslac, jaja i začinsko bilje. Njih čuvajte u hermetički zatvorenim posudama, odvojeno od drugih namirnica, prenosi Index.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
1
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
5
min
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
13
min
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
28
min
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
42
min
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
57
min
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
  • Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    5. prosinca 2025. 02:13
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.