Znanstvenici smatraju kako Amzoniju nagrizaju dvije poljodjelske djelatnosti: uzgoj goveda i genetski modificirane soje čime se može protumačiti dramatično širenje šumskih požara u tom dijelu Brazila.
"Ekstenzivan uzgoj goveda je glavni čimbenik krčenja amazonske prašume. Nešto više od 65 posto amazonske krčevine danas je pod pašnjacima", kazao je Romulo Batista, istraživač u Greenpeaceu.
Brazil je najveći svjetski izvoznik govedine te je u 2018. izvezao rekordnih 1,64 milijuna tona tog mesa, pokazuju podatci Brazilskog klastera izvoznika mesa. U istoj godini izvezao je i rekordnih 83,6 milijuna tona soje, čak 22,6% više nego godinu prije, objavilo je brazilsko ministarstvo gospodarstva.
Soja je bila jedna od glavnih kultura koja je 'grickala' područje amazonske šume. No nakon moratorija uvedenog 2006. "manje od 2 posto soje uzgojene u Amazoniji dolazi s površina iskrčenih nakon 2008.", dodaje Batista.




