ZIMSKI UVJETI NA CESTAMA HRVATSKE Snijeg počeo padati na Svilaji i Dinari, oborine su ponegdje obilne

Pogledajte VIDEO


Prvi u nizu ciklonalnih centar premješta se s područja Italije nad Jadran što donosi oblačno vrijeme uz čestu kišu. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, do 16 sati najviše kiše je palo u Ražancu, 40 litara po kvadratnom metru. U Hrvacama je palo 37 litara, a slijede Starigrad Paklenica 36, Pašman 35, Dugopolje 33, Pag 32, Vrgorac 31, Kistanje 30 itd.


Temperature zraka su u postupnom laganom padu i u rasponu su od 6 stupnjeva ponegdje u Zagori do 13°C na jugu.

Posljednjih dana osjetno zatopljenje je stiglo čak i najviše planine, primjerice na vrhu Biokova temperatura zraka je prelazila 0 stupnjeva.

Jugo je u jačanju i doseglo je olujne udare. Prema podacima DHMZ-a, do 16 sati u Splitu su izmjereni udari do 65 km/h, Hvaru 72 km/h, a Dubrovniku 79 km/h.

Lebićada u Komiži

U prekidu su:
trajektne linije: Sobra-Prapratno, Split-Vela Luka-Ubli;
katamaranske linije: Milna-Rogač-Split, Korčula-Hvar-Split, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Jelsa-Bol-Split.

HAK javlja da su kolnici mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, a tuča mjestimice usporava promet u zaleđu Dalmacije. Mogući su odroni, a ponegdje ima i magle. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez propisne zimske opreme, koja je obavezna do 15. travnja na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna zimska oprema na cestama u Gorskom kotaru i Lici.

S padom temperature zraka, kiša je u planinama Dalmacije prešla u snijeg prvo u najvišim područjima iznad 1500 metara nadmorske visine, a u Zagori se snježna granica kasno popodne ponegdje spustila do oko 900 metara nadmorske visine.

Svilaja danas poslijepodne. Foto: Maja Selak

Sljedećih sati očekuje se i daljnje spuštanje snježne granice.

Moja reakcija na članak je...
Vau
12
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
2
Plač
2
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime