Ponedjeljak je donio posljednji dan izraženog djelovanja sredozemne ciklone na vrijeme u Dalmaciji, a upravo je danas ciklona pokazala svoju zimsku ćud.

Iako nas manje od mjesec dana dijeli od početka klimatološkog ljeta, sudeći prema temperaturama i vremenskim prilikama, mnoge je današnji dan podsjetio na kasnu zimu.

Već smo javili da su se zabijelili Dinara, Kamešnica, Biokovo, pa čak i Mosor. Dok za planine iznad 1500 metara nadmorske visine svibanjski snijeg nije nikakav ekstrem, na Mosoru snijeg u svibnju padne tek svakih nekoliko godina. Danas je snijeg s južne strane padao do 1200 metara, a sa sjeverne do 1100.

Mosor sa sjeverne strane. Foto: Ante Brajković

Na Biokovu je snježna granica bila još malo niža jer su tamo za vrijeme zahlađenja oborine bile malo jače. Na Svetom Juri danas je palo 5 centimetara snijega.

Tamo je u 21 sat temperatura zraka bila -4,2°C, a vjetar je puhao prosječnom brzinom od 12,7 m/s. To znači da je osjet hladnoće iznosio -13°C.

Pogled na Biokovo u ponedjeljak navečer s Brača. Foto: Ivo Ivić

Hladnoća nije bila “rezervirana” samo za planinska područja. Danju su jednoznamenkaste vrijednosti temperature zraka bile u Zagori, a čak je uz obalu srednje Dalmacije i na nekim otocima i sredinom dana bilo svega 9°C.

Hladni Split

U Splitu je najviša dnevna temperatura zraka danas iznosila svega 12,9°C. To je treća najniža maksimalna svibanjska temperatura zraka u povijesti službenih meteoroloških mjerenja.

Hladnije je bilo tek 6. svibnja 1987. s 12,6°C i 1.5.1989. s 12,4°C.

Pred nama su dva vrlo hladna proljetna jutra, bez obzira što će utorak danju donijeti osjetno više temperature zraka u odnosu na današnje. U srijedu rano ujutro u nekim kotlinama Zagore mogao bi se pojaviti mraz što nije dobra vijest za poljoprivrednike.

Temperature zraka u 21 sati (Pljusak.com)


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime