Pučki meteorolog za ožujak kaže da je “luđak”. Danas je, još jednom, samo potvrdio narodno vjerovanje. Sve do danas ožujak je pokazao svoju blagu stranu pa smo u kalendarsko proljeće ušli s blagim vremenom.

Ipak, ovog vikenda hladna zračna masa prvo je stigla do unutrašnjosti zemlje, a tijekom nedjelje počela se spuštati prema Jadranu. Zbog toga je danas posvuda osim u Dalmaciji bilo znatno hladnije u odnosu na prethodne dane, a tek je navečer zahladilo i na jugu zemlje.

Sredinom noći temperature zraka u unutrašnjosti zemlje su oko nule, u Lici i Gorskom kotaru ispod nule, a na Jadranu većinom od 5 do 10 stupnjeva Celzijevih. O intenzitetu zahlađenja najbolje govori podatak da je na Dinari u ponoć izmjereno -10°C, a s olujnim udarima bure osjet hladnoće povremeno pada ispod -20°C!

Temperature zraka u ponoć (Pljusak.com)

Navečer je na cijelom Jadranu ojačala bura. U Splitu je imala olujne udare do 97 km/h, u okolici Rijeke do orkanskih 137 km/h, a kod Senja čak 157 km/h.

Iako se ne radi o značajnim količinama, snijeg je počeo padati na širem imotskom području. Naši čitatelji dojavili su padanje snijega u Lokvičićima i na području Lovreća, a snježne pahulje dojavili su čak i u Dubravi na Mosoru.


IZVJEŠĆE HAK-a

Zbog bure za sav promet zatvoreni su:

autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina)
autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice;
državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i
Paški most.

Samo za osobna vozila otvorena je Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Na Dubrovačkom mostu promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali između Bakra i Karlobaga (DC8), brzoj cesti Draga-Šmrika (A7) te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime