Ženski klub pokrenuo inicijativu za jaču zaštitu žrtava seksualnog nasilja: “Kao društvo dužni smo stvoriti sigurno okruženje”

"Nijedna žrtva ne bi trebala biti dužna prijaviti zločinca onda kada se to od nje zahtijeva i zato ćemo zatražiti produljenje zakonskog roka za prijavu seksualnog zlostavljanja, koji je u Hrvatskoj ograničen na samo tri mjeseca od trenutka počinjenja djela"


Klub zastupnica Centra i GLAS-a u utorak je najavio osnivanje neformalne saborske skupine koja bi pratila institucionalno jačanje zaštite žrtava seksualnog nasilja. Istovremeno je uputio poziv svim saborskim zastupnicama i zastupnicima da se priključe inicijativi nazvanoj „Zastupnice za jaču zaštitu žrtava seksualnog nasilja“.


„Nakon niza svjedočanstava o seksualnom nasilju koja ovih dana izlaze u javnost, naša je dužnost da i s ovog mjesta, najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela, pokrenemo korake ka jačanju institucija i alata kojima bi se puno više zaštitilo žrtve. Kao društvo dužni smo stvoriti sigurno okruženje i osigurati im najveći mogući standard pružanja zaštite“, poručila je supredsjednica Centra Marijana Puljak.

Supredsjednica Centra Dalija Orešković predstavila je tri konkretna prijedloga inicijative. “Nijedna žrtva ne bi trebala biti dužna prijaviti zločinca onda kada se to od nje zahtijeva i zato ćemo zatražiti produljenje zakonskog roka za prijavu seksualnog zlostavljanja, koji je u Hrvatskoj ograničen na samo tri mjeseca od trenutka počinjenja djela. Ministar Malenica najavio je izmjene zakona u tom pravcu i pozdravljamo ih, ali do sada je bilo previše najava, a rezultata malo“, rekla je Orešković.

Drugi zahtjev inicijative odnosi se na kvalitetniju psihološku i drugu stručnu pomoć, kroz otvaranje većeg broja centara za podršku žrtvama u cijeloj Hrvatskoj, a treći će biti upućen Ministarstvu obrazovanja, od kojeg će zatražiti provođenje znanstvenog istraživanja o razini usvojenih znanja iz područja zdravstvenog odgoja, s posebnim naglaskom na seksualni odgoj.

“Prikupljeni podaci bili bi osnova za formiranje javnih politika koje bi za cilj imale smanjivanje rodno uvjetovanog neželjenog ponašanja. Kontinuirana edukacija mora počinjati od najranije životne dobi; ne samo djevojaka i djevojčica, već i dječaka i mladića koji moraju osvijestiti da je nasilje neprihvatljivo. Ovo je puno snažnije od politike, ovo je akcija žena za žene i ustrajat ćemo na konkretnim rezultatima“, poručila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime