Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Želite savršeno ispeći odrezak? Evo kako

Odrezak je jednostavno pripremiti ako znate neka pravila koja ne smijete zaobići. Otkrijte kako savršeno ispeći odrezak svaki put
D.D. / Foto: Pixabay11. prosinca 2024. 09:36
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Jednostavnost uvijek pali u kuhinji. Neka od najboljih jela lišena su svih kompliciranja, upotreba raznih tehnika ili mnogobrojnih začina. Odrezak je jedno od tih jela. Samo kvalitetno meso, malo soli i eventualno na kraju kockica maslaca - i eksplozija okusa može početi.

Međutim, odrezak je potrebno znati dobro termički obraditi kako bi okusima dao svoj maksimum. Chef Mario Mihelj u svom kuhinjskom repertoaru uvijek rado fokus stavi na dobar komad mesa, a ako prije ne želite marinirati meso, ovo su neka od pravila koja obvezno pratite kako biste savršeno termički, prema svom guštu, obradili odrezak. Upalite štednjak ili još bolje vatru i uživajte u okusu koji nema konkurenciju, piše Punkufer.

Kako savršeno ispeći odrezak?

  • Prije pečenja odrezak je potrebno izvaditi iz hladnjaka i ostaviti na sobnoj temperaturi barem sat vremena kako bi se meso temperiralo.
  • Meso nikad ne solite neposredno prije pečenja jer mu na taj način izvlačite vlažnost i sokove. Najbolje je meso posoliti nakon pečenja. Meso možete marinirati sa soli, raznim začinima i uljem dan prije, ali za puni okus mesa to nije potrebno.
  • Tava ili roštilj na kojem ćete peći meso trebaju biti jako, jako zagrijani kako bi se potaknula Maillardova reakcija.
  • Na taj način meso se "zatvara", a unutra se lagano kuha u svojim sokovima, koji ostaju u odresku.
  • Baš zbog tih sokova, kada smo jednom meso stavili na tavu, više ga ne stišćemo, ne bodemo vilicom niti često okrećemo. Dovoljno ga je zapeći sa svih strana jednom.
  • Za rare pečen odrezak debljine 2 cm pecite s jedne strane 4 minute te dvije s druge. Za medium rare pecite 4 minute s jedne i 3 s druge, a za medium pecite otprilike 5 minuta s jedne i 3 s druge. Ako volite well done, pecite 7 minuta s jedne i 5 s druge strane.
  • Kada ste ispekli odrezak prema željenom stupnju obrade, pustite ga da se odmori. Zamotajte ga u foliju i ostavite tako nekoliko minuta te neposredno prije posluživanja posolite.
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
0
What?
1
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
15
min
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
Ako vam muž ima ljubavnicu, večeras ide kod nje. Uhvatite ga
18
min
Ako vam muž ima ljubavnicu, večeras ide kod nje. Uhvatite ga
Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
26
min
Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
35
min
Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
Sjajna predstava "Dalmatinska kuhinja" sutra u Starom Gradu, u nedjelju u Splitu
47
min
Sjajna predstava "Dalmatinska kuhinja" sutra u Starom Gradu, u nedjelju u Splitu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.