“Zb’rka” puna ljubavi i poezije splitskog rockera Maxe koji je u mladosti surađivao s Karanom, Giulianom…

"Iako kaže Maksa „Ja nisam Jesenjin“, ipak mu je pošlo za rukom dotaknuti dušu čitatelja, a to mogu samo veliki, srcem i umom" - piše Jovica Škaro u predgovoru

Jedan od ključnih aktera splitske heavy rock scene – Maksim Lazić Maxa, objavio je prvu zbirku poezije. Vrsni gitarist koji je kroz bend Zippo osnovan 1986. godine surađivao s Goranom Karanom, Giulianom, Marsell Benzonom i mnogim drugim poznatim splitskim glazbenicima, u svojoj 51. godini objavio je “Zb’rku pjesama – ja nisam Jesenjin“. Danas pored poezije Maxa se bavi skladanjem, aranžiranjem i pisanjem tekstova za pjesme, posebice za djecu, pa je svojevremeno nagrađen i “Grand Prixom” za tekst i glazbu pjesme “Srce vatreno” koja je osvojila prvo mjesto na splitskom festivalu za djecu “Mali Split”.


Zippo s mladim Goranom Karanom

“Ova knjiga nije ljubavna poezija, mada većina pjesama u njoj je o ljubavi, čak kad i nije ljubavna tematika, ljubav viri iz redaka i stihova i gospodari njihovim rimama, jer takav sam ja i takvi ste vi svi, bića ovisna o ljubavi i nježnostima bilo kakve vrste. Ova knjiga je i mnogo više o toga, ona propituje o vječnim pitanjima; tko smo, odakle dolazimo, kamo idemo i što želimo na tom putu isprepletenom snovima i javom. Zato vam želim da slobodni poput ptice u letu, neopterećeno plovite mojim stihovima ,budete uvučeni u njih poput djeteta u lijepu bajku, lagani i bestjelesni kao sjemenke maslačka nošene vjetrom i da promišljate i maštate o životu dok ih čitate, te ih slikama iz svoje mašte bojate i činite težim i vrjednijim jer oni su stvoreni i postoje samo radi vas, a održat će ih samo vaša ljubav koja je hrana za ono neprocjenjivo, a to je rast, sloboda i smijeh i suze tog djeteta što živi u vama i u meni!!” – istaknuo je Maxa.

Predgovor napisao je splitski glazbenik Jovica Škaro, Maxin prijatelj i suradnik. Škaro utemeljitelj je i voditelj mnogih drugih dječjih manifestacija i igraonica i izvedbi vezanih uz glazbu i educiranje mladih.

“Iako kaže Maksa „Ja nisam Jesenjin“, ipak mu je pošlo za rukom dotaknuti dušu čitatelja, a to mogu samo veliki, srcem i umom. Budući d

a Maxu poznajem još iz dječačkih dana kad je s istim ovakvim žarom svirao gitaru, uvijek korak-dva ispred svoje generacije, a to je i ljepota i tragedija za umjetnika istovremeno, ovakva zbr’ka pjesama ni najmanje ne čudi. To je on: čovjek-emocija, a k tome još i izrazito spisateljski nadaren da paralelno ukomponira stilske figure, ritmiku, rimu, metafore, usporedbe, gradacije…” – poručio je Škaro.

Knjiga Maksima Lazića Maxe može se nabaviti mailom: lazimax@gmail.com, a uskoro i u kafiću Medo u Odeskoj ulici na Mertojaku.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0



Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime