Zbraja se šteta u Vrgorcu, a građani se pitaju kad će obnova: “Ma nema šanse da ja do Uskrsa uđem u kuću”

Prema mještanima Kokorića ukupna šteta veća je od 5 milijuna kuna


Krajem 2020. izvještavali smo o katastrofalnoj poplavi u Kokorićima i obećanjima kako će se šteta u rekordnom vremenu ljudima koji su ostali bez domova nadoknaditi, piše RTL.


Mjesec dana poslije, na teren je izišlo Povjerenstvo za procjenu šteta, a mještanima je stigao i hladan tuš.

Neke kuće u Kokorićima poplava je potpuno uništila. Od podova, zidova do namještaja.

Na teren je izašlo i stručno povjerenstvo koje će popisati ukupnu štetu. Kod Mate isušivači i dalje rade, a kuća je neuseljiva.

“Mjesec dana rade, 830 litara je jučer mali brojio iz zidova se isušilo. Ma nema šanse da ja do Uskrsa uđem u kuću”, poručio je Mate Pervan iz Kokorića.

Prijavljena je šteta na 16 stambenih i 24 pomoćna objekta.“Sve podne površine su stradale što se tiče parketa. Neki su već krenuli sa uklanjati, već se isušiva. Zidovi su se natopli. Negdje su gips kartonske pregrade, jako su oštećene i morat će se ukloniti”, rekao je Žarko Čuvalo, član Stručnog povjerenstva za procjenu šteta.

Novac se neće isplaćivati, već se podmirivati računi za opremu i radove, a mještani imaju i svoje procjene.

“Pa ima sigurno 150 do 200 tisuća kuna štete, ali tu su oni iz stručne komisije, pa ćemo vidit. Njihova je zadnja”, kazao je Frane Pervan iz Kokorića.

“Što ja znam…on je tamo kad sam nosila papire stavio 30 tisuća kuna. Ne znam je li realno, da ne kukam”, izjavila je Ivanka Pervan.

Za obnovu će se iskoristiti 3,7 milijuna kuna koje je dodijelila Vlada RH.

“Što se tiče procjene ona bi mogla biti gotova za nekih desetak dana, a nakon toga ćemo mi sve kao stručno povjerenstvo popisati i poslati gradskom povjerenstvu koje ide prema županiji da nam prebace novce koja bude cifra”, rekao je Mile Herceg, predsjednik Stručnog povjerenstva za procjenu šteta.

Nakon procjene na objektima, tek se treba napraviti i na poljoprivrednim kulturama. No, prema mještanima Kokorića ukupna šteta veća je od 5 milijuna kuna.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime