Zbog transparenta “Vratite Italiji Istru i Dalmaciju” Dubrovčanin dobio poziv iz DORH-a!

Dubrovčanin je sudjelovao u prosvjedu protiv promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu, a nosio je i transparent sa spomenutim naslovom

Na prosvjedu protiv promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu bio je i jedan Dubrovčanin koji se na prosvjed pojavio sa sarkastičnim tranparentom ” Vratite Italiji Istru i Dalmaciju”. Zbog tog transparenta jutros je, kako se “začudio” na Facebooku, dobio poziv Državnog odvjetništva RH iz Dubrovnika.


Naime, Dubrovčanina je prijavio, kako kaže stanoviti Mate Knezović koji se pozvao na čl. 340. KAZNENOG ZAKONA RH’. Naime on ističe da 2Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina”.

Dubrovčanin je ostao zatečen onime što ga je snašlo, pa je to i objavio javno na Facebooku. Njegovo objašnjenje prenosimo u cijelosti:

“DORH nikad ne spava!

Ako je itko u ovoj zemlji još sumnjao da institucije R. Hrvatske ne rade svoj posao, gadno se prevario. Naime, danas me je u 13:11 h nazvao ljubazni službenik Državnog odvjetništva RH iz Dubrovnika radi transparenta sa sarkastičnim natpisom ‘VRATITE ITALIJI ISTRU I DALMACIJU!’ kojeg sam nosio 22. lipnja 2017. g. na prosvjedu protiv promjene imena Trga Maršala Tita u Zagrebu.

Oni koji su kao i ja naprvu promislili da me državne službe zovu zbog odlikovanja za taj patriotski čin, promašili su gore od hrvatskih nacionalista koji domoljubljom smatraju Ante Pavelića što je onomad ‘nezavisnost’ svoje ‘države’ platio Duceovoj Italiji gore spomenutim krajevima i Fuhrerovoj Njemačkoj krvlju ‘nearijevaca’ u ostalim krajevima, a veleizdajnikom pak Josipa Broza Tita zbog priključenja spomenutih dijelova Hrvatskoj i Sloveniji. Umjesto odlikovanja, nažalost, bila je riječ o prijavi koju je protiv mene podnio stanoviti g. Mate Knezović koji, čini se, nije shvatio suštinu tog mog patriotskog performansa. Pozivajući se na ‘čl. 340. KAZNENOG ZAKONA RH’, g. Knezović ističe: ‘Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.’


Čak i ako zanemarimo sarkazam i ironiju natpisa, teško je razaznati kako bi transparent s pozivom nacionalistima na dosljednost, predstavljao uporabu sile ili prijetnju uporabom iste. Možda pak sama sloboda govora predstavlja taj ‘drugi protupravan način’ ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti ili ustavnog ustrojstva Republike Hrvatske.

Kad smo već kod slobode govora, iskoristio bih prigodu da ovim putem obavijestim književnika i kolumnistu Antu Tomića da i on zbog svog članka ‘Kad se već odričemo Tita na ulicama, red je da se odreknemo i Istre, Dalmacije i Kvarnera’ (objavljenog u Jutarnjem listu 01. Srpnja 2017. g.) može uskoro očekivati ljubazni poziv iz DORH-a. Nadam se ne zbog odlikovanja na kojeg polažem pravo.Budući da DORH nikad ne spava, da biste vi drage građanke i građani RH usnuli snom pravednika, sumnjam da će meni, uostalom kao i Ivici Todoriću, Zdravku Mamiću, Milanu Bandiću i inima, noćas san na oči.”

U objavu je priložio i fotografiju u kojem ga Knezović optužuje po navedenom članu i zbog transparenta odlučuje obratiti se DORH-u.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/photo.php?fbid=525398581138403&set=a.158689091142689.1073741828.100010047974684&type=3&theater” bottom=”30″]

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0